Danas istječe rok za izbor kategorije obveznog mirovinskog fonda

Štednja

Objavljeno: 07.08.2014. 09:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Danas, 7. kolovoza istječe rok za izbor kategorije obveznih mirovinskih fondova.

Naime, prema Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima (Narodne novine, 19/14), obvezna mirovinska društva do 21. kolovoza moraju početi s radom novih kategorija fondova - A, B i C, uz napomenu da postojeći članovi obveznih mirovinskih fondova postaju članovi obveznih mirovinskih fondova kategorije B.

Nove kategorije fondova razlikuju se prema stupnju rizika - točnije svojoj investicijskoj strategiji, odnosno po zakonski propisanim mogućnostima i ograničenjima ulaganja i članstva. Primjerice, kategorija C spada u najmanje rizičnu kategoriju fondova s nešto nižim očekivanim prinosima, a primjerena je starijim članovima fonda kojima je do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostalo manje od 5 godina. Prema tom uvjetu REGOS će osiguranike iz fonda kategorije B automatski prebacivati u fond kategorije C.

Postojeći članovi obveznih mirovinskih fondova mogli su u tzv. "razdoblju predbilježbi" (od 20. svibnja do 7. kolovoza) odabrati fond A ili C, i to u poslovnicama FINA-e na šalteru REGOS-a, uz predočenje osobne iskaznice. Promjena kategorije fonda je besplatna.

Promjena kategorije fonda bit će moguća i nakon "razdoblja predbilježbi", no isključivo u mjesecu rođenja člana, i to u onoj kalendarskoj godini u kojoj osiguranik puni godine života koje su djeljive s brojem 3 (npr. u 21., 24., 27., 30. pa sve do 54. godine života).

Komentari