Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom nedostaje 16.6 milijardi kuna

Objavljeno: 27.11.2015. 08:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Ured je osnovan 2011. godine s ciljem objedinjavanja, upravljanja i raspolaganja državnom imovinom. Ipak, u nedavnom revizorskom izvješću utvrđeno je, između ostalog, da nedostaje 16.6 milijardi kuna.

Prilikom osnivanja određeno je da je misija Ureda “organizirano, racionalno, razvidno i javno upravljanje i nadzor nad državnom imovinom i s njome povezanim obvezama u ime i za račun građana Republike Hrvatske.” Ipak, ove su godine utvrđene nepravilnosti u poslovanju – loša evidencija nekretnina, vođenje poslovnih knjiga, nepravilnosti u računovodstvu i javnoj nabavi. Riječ je i o vrijednosti dionica i udjela koji su evidentirani u poslovnim knjigama za 2014. godinu koji su se smanjili za 16.6 milijardi kuna.

Tako je i pomoćnica glavnog državnog revizora, Biserka Čog Mikulec, izjavila da poslovanje nije vođeno u skladu s propisima te da financijski izvještaj ne iskazuje istinit rezultat poslovanja. Budući da je riječ o tvrtki koju financira država, mnogi se pitaju zbog čega je došlo do navedenih nepravilnosti. Također, krajem 2014. godine broj zaposlenika se značajno povećao, sa 64 na 99.

U sve se uplela i politika pa tako iz HDZ-a poručuju da je riječ o neodgovornoj Vladi, dok iz SDP-a poručuju da je stvar o “preuzetim” nepravilnostima. Iz DUUDI-a su u službenom priopćenju pak poručili da bio prekratak rok da se ispravi sve iz višegodišnje pogrešne prakse kakvu su tolerirale prethodne vlade, ali i tadašnje revizije naglasivši da je to “rezultat stanja zatečen od prednika”.

- Evidencije i dokumentacije su u međuvremenu tijekom 2015. uglavnom sređene te vjerujemo da će revizija poslovanja za 2015. pokazati zadovoljavajuće stanje, stoji u priopćenju.

Isto tako,  ističu kako su rezultatima sustava zapravo - zadovoljni. 

- Rezultati DUUDI-a ogledaju upravo u nikada boljim rezultatima rada ovog sustava te dobiti trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske kao i procesima restrukturiranja, zaključuju iz Ureda. 

Izvor: dnevnik.hr

Komentari