Trošak novih blagajni i manji porez - cijene u VŽ kafićima iste?

Objavljeno: 02.01.2013. 23:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger

Za 12 tisuća hrvatskih ugostitelja, pa tako i više od 500 njih s područja Varaždinske županije, s prvim danom Nove godine na snagu je stupio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ugostitelji su bili dužni pribaviti fiskalnu blagajnu koja je internetskom vezom spojena s Poreznom upravom, koja će umreženo kontrolirati koliko koji ugostitelj izdaje računa.

ako je ministar financija Slavko Linić prilikom predstavljanja tog zakona prošle godine naglasio da će uvođenje tih blagajni ugostitelje koštati oko 2 tisuće kuna po komadu, ugostitelji ističu da je stvarni trošak puno veći.
- Uvođenje fiskalnih blagajni za moja dva kafića koštalo me oko 15 tisuća kuna. Nije tu samo u pitanju program i certifikat, trebao sam, između ostalog, nadograditi računalnu opremu i osigurati stabilnu internet vezu - ističe poznati varaždinski ugostitelj Igor Belač, vlasnik popularnih kafića Lavra i Larifari.

Još nekoliko varaždinskih ugostitelja reklo nam je da ih je uvođenje fiskalnih blagajni stajalo puno više od predviđenog, a potvrdio nam je to i predsjednik varaždinskog Ceha ugostitelja Martin Plantak, naglasivši da su unatoč tome gotovo svi varaždinski ugostitelji uveli fiskalne blagajne.
- Prosječno su ugostitelji trošili oko tisuću eura na uvođenje fiskalizacije. Zato je teško očekivati da ćemo smanjiti cijenu svojih usluga, unatoč činjenici da je s Novom godinom PDV na ugostiteljske usluge smanjen na 10 posto- ističe Plantak.

Najveći problemi s kojima se suočavaju ugostitelji u prvim danima 2013. godine su stabilnost internet veza, ali i samih računalnih programa potrebnih za normalno funkcioniranje fiskalne blagajne.
- Program se često zablokira, valjda zbog nestabilne internet veze ili zbog preopterećenosti sustava, pa nismo u mogućnosti odmah izdati račun. To nas drastično usporava u radu i blokira nam promet - kaže vlasnica jednog ugostiteljskog objekta s područja Varaždina.

Više u novom broju Varaždinskog tjednika, koji izlazi u četvrtak 03. siječnja...

Komentari