Fondovi rizičnog kapitala mogu stimulirati gospodarstvo

Objavljeno: 07.06.2011. 14:23

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Varaždin održan je seminar na kojem su predstavnici pet fondova rizičnog kapitala, članovi Hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije, predstavili mogućnosti financiranja poslovnih planova kapitalom rizičnih fondova.

Fondovi rizičnog kapitala, kao institucionalni investitori ulažu vlasnički kapital na određeno vrijeme, najčešće na rok od 5 godina, u poduzeća s visokim potencijalom rasta i konkurentnim proizvodima i uslugama, koja imaju kvalitetan menedžment kadar ispuniti dogovoreni poslovni plan.

Zato je takav način financiranja prihvatljiv tvrtkama koja za daljnji snažniji razvoj traže partnera koji će povećati vrijednost poduzeća i zajedno s vlasnicima preuzeti rizike poslovanja.

Partnerskim odnosom s fondovima rizičnog kapitala tvrtke dobivaju injekciju svježeg kapitala, koji smanjuje njihovu izloženost prema bankama, a investicijski menadžeri fondova rizičnog kapitala osiguravaju strateško i operativno znanje za uspješnije postizanje poslovnih ciljeva.

Pri tom ovi fondovi inzistiraju na većim standardima kontrole budžeta i financija te ulažu u edukaciju zaposlenih te u daljnja istraživanje i razvoj tvrtke-partnera.

Kako fondovi rizičnog kapitala tvrtkama omogućuju kontinuiranu dostupnost potrebnog financiranja u svim fazama razvoja poduzeća, oni mogu značajno stimulirati gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta, što pokazuje primjeri iz Europske Unije, gdje su ovakvi fondovi samo od 2000. do 2006. godine investirali više od 270 milijardi eura u više od 56 tisuća europskih poduzeća.

Zato je izuzetno važno, istaknuto je na seminaru u Županijskoj gospodarskoj komori, razvijati rizični kapital i u našoj zemlji, što je prepoznala i Vlada kroz program Fondovi za gospodarsku suradnju.

Na seminaru su poduzetnicima predstavljena i iskustva poduzetnika čije su kompanije financirane iz fondova rizičnog kapitala, a na interaktivnoj radionici poduzetnici su imali prigodu predstaviti svoja poduzeća i poduzetničke poduhvate primjerene za ovakav način alternativnog financiranja.


Komentari