Na prvoj izložbi bučinog ulja, Prehrani prvo mjesto

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 30.03.2011. 13:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U organizaciji Varaždinske, Međimurske i Krapinsko Zagorske županije danas je održana prva izložba bučinog ulja Sjeverne Hrvatske. Na izložbi je sudjelovalo 20-ak izlagaca, a najboljim uljem proglašeno je ulje tvrtke Prehrana iz Varaždina

-Ima nas po cijeloj Hrvatskoj, a nešto i izvozimo. Kupci prepoznaju našu kvalitetu - kaže Filip Topličanec iz Prehrane, koja je osvojila prvo mjesto

Feta sir u bučinom ulju, pašteta, klipići s bučinim uljem... Svašta se jutros moglo kušati u Varaždinu nakon Prve izložbe bučinog ulja sjeverne Hrvatske.

Na nju je pristiglo 20 uzoraka iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko - zagorske županije te Siska. Prvo mjesto pripalo je varaždinskoj Prehrani.

- Za dobro ulje važna je kvaliteta koštica. Kooperante imamo iz cijele Hrvatske, a njihovi proizvodi, odnosno koštice moraju proći određene analize. Imamo svoju robnu marku, no proizvodimo i za druge tvrtke. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj, a nešto i izvozimo. Kupci prepoznaju našu kvalitetu - kaže Filip Topličanec, agronom u Prehrani.

Obitelj Županić iz Vidovca, koja je osvojila drugo mjesto, proizvodnjom bučina ulja bavi se više od 75 godina.

- Ovo je treća generacija u obitelji. Za djecu još ne znamo hoće li se nastaviti tradiciju, još su školarci, no vidjet ćemo - kaže Božica Županić, supruga Mladena Županića, vlasnika Uslužne uljare Županić. Sami i proizvode koštice, ali i otkupljuju od kooperanata. Cijena je sada između 20 i 25 kuna po kilogramu koštica. U njihovoj uljari proizvodnja je kompletno zaokružena, a imaju i pet zaposlenih.

- Primjećuje se da ljudi sve više koriste bučino ulje u prehrani, prepoznali su njegova ljekovita svojstva - kaže B. Županić. Oni svoje proizvode plasiraju uglavnom od kuće, a prodaju i na tržnici na Dolcu.

- Naše ulje prepoznaju kupci iz cijele Hrvatske, ali i šire - kaže gospođa Božica. Od proizvodnje bučina ulja može se živjeti, no valja, kaže biti promišljen. Dugi niz godina proizvodnjom bučina ulja bavi se i OPG Ivice Bistera iz međimurskog Domašinca.

- Sretni smo što se napokon i bučino ulje počelo prezentirati. Dosad se uglavnom prezentiralo maslinovo, dok smo mi bili zakinuti. Naše ulje 100 posto je čisto, bez aditiva i dodataka - kaže Jasmina Bister. I oni sami proizvode koštice, a imaju i kooperante. Ulje plasiraju po sajmovima, a nešto i u Luxemburg. Treće mjesto na izložbi, inače podijelili su Uslužna uljara Presečki iz Cargovca i OPG Mirjane Biber iz Podturna.


Agencija VLM

FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komentari