Gospodarsko povezivanje: Slovenske poduzetnice posjetile Varaždin

Objavljeno: 27.11.2014. 14:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: SKD Nagelj

Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije u suradnji s Hrvatsko-slovenskim društvom prijateljstva i Slovenskim kulturnim društvom "Nagelj" Varaždin 26. studenoga organiziralo je u Županijskoj palači susret s članicama slovenskog Društva poslovnih žena – FAM te predstavnicima ljubljanskog Instituta za nacionalna pitanja i Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u pograničnim područjima i svijetu.

Suorganizator susreta je Hrvatska gospodarska komora s Čedomirom Cesarcem koji su pozvali  poduzetnike varaždinskog područja, prema prije iskazanim interesnim područjima namjeravane suradnje.

Važnost hrvatsko-slovenske suradnje na svim područjima, a posebno gospodarskom, naglasili su predstavnica organizatora Barbara Antolić Vupora, inače i sama poduzetnica, te zamjenik župana Alen Kišić. Istaknuto je zadovoljstvo suradnjom na obrazovnom i kulturnom planu, zahvaljujući kojoj se šire otvaraju vrata gospodarskoj suradnji. Tržišno poslovanje ionako ne poznaje granice, a izravno se odražava na gospodarski boljitak svih uključenih zemalja – naglašeno je tom prigodom. U ime varaždinskog gradskog poglavarstva gošće je pozdravio zamjenik gradonačelnika. Vjeran Radelić.

Na čelu Društva poslovnih žena – FAM je Andreja Ilgo koja je govorila o 18-godišnjoj povijesti udruge koju je utemeljila slovenska poduzetnica Silvia Lippai. Društvo okuplja uspješne poduzetnice iz cijele Slovenije, iz različitih područja, a cilj mu je poduprijeti članice u poduzetničkim projektima kroz najrazličitije aktivnosti.

U ime Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane obratila se je ravnateljica dr. Sonja Novak Lukanovič, naglasivši važnost  rada na gospodarskom planu gdje manjina postaje povezujući faktor prije svega na gospodarstvo i kulturu te se tome kroz znanstvena istraživanje u novije vrijeme pridaje posebna pozornost.

SKD "Nagelj" predstavila je predsjednica Martina Lesjak. Društvo djeluje sedam godina i ima stotinjak članova te je jedino slovensko društvo na području sjeverozapadne Hrvatske. Ove je godine "Nagelj" partner u europskom projektu 3M Mura-Media-Minority.

Na inicijativu Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije učenici Varaždinske županije danas uče slovenski jezik i kulturu u 13 osnovnih škola i Drugoj gimnaziji Varaždin.

Prije samog susreta u Županijskoj palači članice FAM-a su u pratnji Barbare Antolić Vupore razgledale varaždinske znamenitosti i prezentirane su im komparativne prednosti poslovanja na ovom području. Nakon formalnog pozdravnog uvoda u palači Varaždinske županije organizirani su sastanci u studentskom centru.

Konkretizacija susreta uslijedila je prilikom večere, kada su unaprijed pripremljeni match-making sastanci rezultirali B2B razgovorima za Galko, Biovitalis, Tehno partner, Varteks, Hudek-trans, Rovokop, Škole stranih jezika Žiger, ASR Group, Crtorad i druge sa slovenskim poduzetnicama.

Komentari