Habuš o prodaji Termoplina: To je "obiteljsko srebro", ali ne Grada nego jedne obitelji

Objavljeno: 05.02.2015. 16:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: FOTO Alen Matušin

Ovih dana u varaždinskoj javnosti ponovno se aktualiziralo pitanje prodaje Termoplina, o čemu se danas na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici povodom obustave izvršenja proračuna, očitovao i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Habuš je tom prilikom potvrdio da se o prodaji Termoplina razmišlja te da se ponovno izrađuje analiza za koju je još prošle godine rečeno da će se napraviti.

- Mi smo to najavili kao mogućnost, ali do toga je još daleki put jer Gradsko vijeće može i ne mora odobriti da se krene u postupak. Ukoliko i odobri, Gradsko vijeće je to koje određuje i minimalni iznos za koji bi se Termoplin mogao prodati, što opet ne znači da će se taj iznos dobiti, jer Županija već nekoliko godina npr. pokušava prodati PZC i ne može zato što ne može dobiti iznos kojega traži.

"Dubioze prošlih vremena"

Tvrdnju da se Termoplin namjerava prodati kako bi se platio problem s balama Habuš je nazvao "krivom interpretacijom", a kao razlog prodaje naveo "dubioze od nekih prošlih vremena", odnosno 20-ak milijuna kuna manjka te mogućnost sufinanciranja projekata prijavljenih na Europske fondove.

- Prema prvoj procjeni riječ je o više od 100 milijuna kuna koje bi Grad trebao dobiti. Dakle, s ovih 2,5 do 3 milijuna kuna, koliko Grad sada "vuče", trebalo bi nam 40 godina da izvučemo tu vrijednost koju možemo izvući jednokratno i isfinancirati neke strateški važne projekte - rekao je Habuš, naglasivši da će se Varaždin kao i drugi gradovi suočiti s velikim problemom ne bude li imao novac za sufinanciranje projekata.

- Želja nam je imati jednu takvu zalihu novca sa strane jer 20 posto od ukupne vrijednosti nekog projekta može biti veliki pritisak na proračun, a ovo će nam dati jednu garanciju da sve što smo stavili pred sebe, bude li odobreno od strane mjerodavnih tijela, možemo isfinancirati. Ako ne i ranije, na Gradskom vijeću imat ćemo prezentaciju svih projekata koje Grad do 2020. godine misli prijavljivati prema Europskim fondovima.

Još neki od razloga za prodaju Termoplina koje je Habuš danas naveo su nemogućnost sudjelovanja u donošenju odluka bez manjinskog suvlasnika i liberalizacija tržišta. Naime, kako je rekao Habuš, ove godine je Termoplin za svega 0,1 posto bio jeftiniji ponuđač za Grad, vrtiće i škole od Međimurje-plina.

"Zgodna odluka"

- 1996. godine jedna ekipa koja je sjedila ovdje u Gradskoj vijećnici donijela je odluku da bi bilo zgodno upravljačka prava koja ima Grad "izbiti" si iz ruke, odnosno odluku da se sve odluke na skupštini donose tričetvrtinskom većinom. Dakle, to nije komunalna firma nego firma koja se ponaša kao privatna. Grad nema nikakvog utjecaja na cijenu plina niti će imati - rekao je Habuš i nadodao da bi za Termoplin i Grad bilo bolje da dođe netko tko se bavi plinskim biznisom i koji mu može garantirati veću dobit i mogućnost da cijenom bude najkonkurentniji, što se potom odražava i na građane.

- Termoplin je jedna od tri najbolje plinske distribucijske tvrtke u Hrvatskoj, širi se po cijeloj regiji i neodgovorno je vući iz njega dobit, umjesto ulagati u daljni razvoj plinske mreže. Ne znam hoće li moju ideju vijećnici prihvatiti ili neće, ali ne nasjedajmo na one pričice o obiteljskom srebru. To je točno, ali riječ je o srebru jedne varaždinske obitelji, a ne Grada Varaždina.

O potencijalnim kupcima Habuš nije želio govoriti:

- Interesa nekih ima, ali to sve je još uvijek "potencijalno".

Komentari