HBOR nudi povoljne kredite za IPARD program

Objavljeno: 13.01.2011. 15:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Brojni predstavnici tvrtki, privatnih poduzetnika, poljoprivrednika i banaka jutros u Županijskoj palači imali su prilike čuti o mogućnostima dobivanja sredstava iz IPARD programa, koje im putem programa Hrvatske banke za obnovu i razvoj stoje na raspolaganju.

IPARD je predpristupni program Europske unije, koji za cilj ima ulaganje u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice. To uključuje ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda, pripremne radnje za provedbu poljoprivredno - okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja, radnje za poboljšanje okoliša i krajolika, pripremu i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja, kao i razvoj ruralne ekonomije i infrastrukture.

Od 2007. - 2011. godine kroz IPARD program u Republici Hrvatskoj korisnicima će biti dostupno 179.000.000 eura, odnosno 1,3 milijarde kuna potpore.

- Projekte za IPARD mogu prijavljivati prvenstveno županije, regije i općine, ali i privatni poduzetnici i poljoprivrednici - objasnio je varaždinski župan Predrag Štromar.

- No, kako bi mogli prijaviti projekte mi moramo prvo osigurati financijska sredstva i u potpunosti ga sami isfinancirati. To znači da ako kandidiramo projekt vrijedan dva milijuna eura mi ta dva milijuna eura moramo i osigurati. Tu upada HBOR koji osigurava nama kredit za ta sredstva, a naknadno će iz fonda programa IPARD, HBOR-u biti vraćeno do 75 posto kredita - objašnjava Štromar.

- Stvar je u tome što ne postoje projekti koji bi bili u potpunosti financirani sredstvima iz fonda IPARD i zato nam je izuzetno važno ovo što nam nudi HBOR - nastavio je Štromar.

Objasnio je kako zasad ima vrlo malo projekata na koje se mogu prijavljivati privatni poduzetnici, no kako će ih u budućnosti biti sve više.

- Svi koji imaju ideju ili žele prijavuti neki projekt, a ne znaju kako, uvijek se mogu javiti u naš Upravni odjel za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije koji im stoji na raspolaganju i rado će im u tome pomoći - poručio je Štromar.

Komentari