Olgica Spevec: Pojačati nadzor nad državnim potporama

Objavljeno: 22.02.2011. 13:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

U Županijskoj komori Varaždin održan seminar „Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora“

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u sklopu projekta IPA 2007 "CRO Compete - Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH" provela je u Varaždinu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin praktični seminar za predstavnike poslovne zajednice i lokalnih vlasti Varaždinske i susjednih županija.

Uvodnu riječ održala je gospođa Olgica Spevec, predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, istaknuvši da se uloga Agencije ogleda u primjeni Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakona o državnim potporama, ali i u davanju mišljenja na brojne zakonske podakte i propise, posebice ako se radi o problemu ulaska poduzetnika na neko tržište ili davanja isključivih prava nekim poduzetnicima, koja onemogućuju poslovanje drugima.

- Nažalost, takvih propisa danas ima jako puno, i oni su jedan od glavnih razloga zašto nema većih investicija u Hrvatskoj, i zašto je toliko nezaposlenosti. Mi tu možemo samo savjetovati i biti odvjetnici poduzetnicima -istaknula je Olgica Spevec.

Vezano uz državne potpore, na seminaru se moglo čuti kako Agencija ne dodjeljuje potpore nego ih kontrolira, te  da trenutno u Hrvatskoj postoji 15-ak davatelja potpora, što je previše. AZTN smatra da bi se broj davatelja trebao smanjiti i nadzor nad potporama staviti u neku agenciju ili instituciju koja bi kontrolirala kako se i na što potpore troše.

- Trenutno se izrađuje tzv. «listu zatečenih potpora» u okviru zatvaranja poglavlja Tržišno natjecanje u pregovorima s EU. Radi se o iznimno bitnoj stavci u pregovorima, o listi potpora koje će nakon ulaska RH U EU biti zaštićene od provjeravanja utemeljenosti dodjele i eventualnog povrata. Nadamo se da će na listi biti program potpora drvnoj industriji, Zakon o HRT-u, te program restrukturiranja brodogradilišta. U ovoj fazi čekamo od nadležnih ministarstava i institucija da nam dostave popise - tvrdi Spevec.

Drugi dio seminara bio je posvećen upoznavanju poduzetnika i predstavnika lokalne vlasti s europskim pravom tržišnog natjecanja, iskustvima Europske unije u nadzoru koncentracije poduzetnika tijekom 20 godina, te onome što nas praktično čeka kada uđemo u EU. Izlaganja su održali predstavnici AZTN-a Goranka Marušić-Kontent i Zlatan Janeš, te André Bywater i Olga Simeon u ime konzorcija koji provodi CRO Compete projekt.


Komentari