HNB osigurao više od 6 mlrd. kuna za gospodarske kredite

Objavljeno: 09.03.2011. 13:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski osigurao je 6,3 milijardi kuna za kreditiranje prerađivačke industrije i turizma, što je njegova prva takva odluka otkako je guverner.

Mehanizam osiguravanja sredstava nije nov, guverner je smanjio visoku stopu “minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka” sa 20 na 17 posto, čime je bankama stavio na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno 6,3 milijarde kuna.

Oslobođena sredstva usmjerit će se isključivo u kreditiranje projekata u gospodarstvu, rast izvoza i zapošljavanje, a udruga poslodavaca nada se da će time otvoriti najmanje 20 tisuća radnih mjesta. HNB je dosad nekoliko puta smanjivao pričuvu i tako popravljao likvidnost u državi, ali sad je prvi put rekao da će “pratiti način, dinamiku i svrsishodnost uporabe oslobođenih sredstava”.

U priopćenju koje je objavljeno na stranicama HNB-a kaže se da je guverner odluku donio nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca. Vladu, kaže se, o toj odluci nije obavijestio.

– Ništa nismo napravili nepripremljeni, banke će uskoro izaći s konkretnim projektima – kratko je komentirao guverner koji kaže da je odluku donio autonomno te da je ne bi trebalo iščitavati kao pokušaj da pomogne Vladi i premijerki u situaciji kad je suočena s kritikama, prosvjedima i velikim padom popularnosti.

– To je naš pokušaj da pomognemo gospodarstvu, ne želimo time pomoći ni Vladi niti bilo kojoj političkoj opciji – kazao je guverner.

Vlada: Prijašnja guvernerova stajališta bila su drukčija

Kako se ističe u priopćenju za javnost, Vlada u načelu pozdravlja odluku guvernera Rohatinskog.

- Vlada posebno pozdravlja doprinos koji će ovakva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa. Ipak ističemo da se današnja odluka HNB-a, koja je kako se navodi u priopćenju donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija, ističe se u priopćenju Vlade.

Također ističu da dodatno iznenađuje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnih gospodarskim djelatnostima, a opet uzimajući u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav način selekcije.

Međutim, ukoliko odredbe ovakve odluke i proces njezinog donošenja predstavlja znak promjene dosadašnjih stajališta HNB-a i njezino aktivno uključivanje u brigu oko poticanja gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj tada pozdravljamo spremnost HNB-a da u tom cilju napokon upotrijebi instrumente monetarne politike, dodaje se u priopćenju.

Agencija VLM

Komentari