Hrvatskoj treba hitan rebalans proračuna

Piše: evz/rtl.hr

Objavljeno: 11.06.2015. 10:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Međunarodni stručnjaci poručili su Vladi da bi uz uštede u proračunu trebala odustati i od nekoh infrastrukturnih projekata, poput Pelješkog mosta. Sanader je sve preporuke odbacio.

ZAGREB - Hrvatskoj je Vladi iz Svjetske banke danas upućena dramatična poruka. Naime, prema procjenama te međunarodne institucije, iznesenima u redovitom izvješću o 10 novih članica EU-a i Hrvatskoj, naša bi zemlja u ovoj godini mogla ostvariti negativnu stopu gospodarskog rasta od 1,5 posto. Jedini izlaz iz ove situacije je, poručuju iz Svjetske banke, hitan rebalans proračuna, ali i odustajanje od pojedinih infrastrukturnih projekata.

Kako tvrdi Sanja Madžarević Šujster, glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, prognoze stručnjaka kažu da bi u ovoj godini moglo doći do pada proračunskih prihoda za oko 3,5 milijardi kuna, što znači i da će proračunski manjak biti veći od planirane 2,3 milijarde kuna.

Također, vrlo lako bi mogli podbaciti i prihodi od PDV-a od kojeg je država ove godine planirala "ubrati" 44,4 milijarde kuna.

S obzirom na činjenicu da su troškovi zaduživanja u ovoj godini porasli četiri puta, država će biti primorana smanjiti potrošnju te napraviti rezove u proračunu, a iz Svjetske banke preporučuju Vladi da razmisli i o odustajanju od pojedinih infrastrukturnih projekata. Iako nisu točno rekli o kojim je projektima riječ, u javnosti se već neko vrijeme govori o nužnosti odustajanja od gradnje Pelješkog mosta te autocesta.

Uznemiruje također i podatak da je nezaposlenost u Hrvatskoj porasla

Međutim, premijer Ivo Sanader ostao je dosljedan. Iz Pariza je poručio da se neće odustati ni od čega planiranog u proračunu, kao ni od gradnje infrastrukturnih projekata.

Svjetska banka upozorava da i ako se hitno ne krene u provođenje antirecesijskih mjera, pomoć MMF-a neće se moći izbjeći.

 

Izvor: rtl.hr

Komentari