Istražili smo koliko tvrtke Varaždinske županije uvoze, a koliko izvoze (ovo su brojke...)

Objavljeno: 26.11.2015. 09:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Siniša Sović / ilustracija

Izvoz se promatra kao najlakši način izlaska na strano tržište. S druge strane, uvoz robe i usluga također je važan zbog slobodnog tržišta i potrebe za robom koja se ne može proizvesti, kupiti ili zbog određenih razloga nabaviti u Hrvatskoj. Provjerili smo koja su vodeća poduzeća po uvozu u Varaždinskoj županiji i je li to povezano s njihovim izvozom.

>>Izvoz Varaždinske županije za 1,3 milijarde kuna veći od uvoza (ovo su četiri vodeća izvoznika)

Mnogi se pitaju zbog čega poduzeća više robe nabavljaju u inozemstvu, ali to se događa zbog paradoksalno niže cijene određenih roba i usluga vani pa im se više isplati uvoziti robu iz inozemstva nego ju samostalno proizvoditi ili nabaviti u Hrvatskoj.

Zbog toga su u konačnici zakinuti domaći proizvođači, a tvrtke postaju ovisne o stranom tržištu. Naime, uvoz je nužan dio poslovnih aktivnosti, a u Europskoj uniji postaje sve slobodniji zbog čega mnogi smatraju da će se situacija dodatno pogoršati za domaće proizvođače.

Uvoz poduzeća je individualan te ovisi o stvarnim potrebama, ali i o djelatnosti. U Varaždinskoj županiji dominiraju prehrambena, prerađivačka i tekstilna industrija u kojima je "bolje" da izvoz bude veći od uvoza.

Naime, ukoliko tvrtka previše uvozi, a ne prodaje dovoljno, teško je da će uspješno poslovati. Ipak, bitno je raščlaniti bavi li se poduzeće primarno izvozom ili je orijentirano na domaće tržište. Varaždinska županija u samom je vrhu po razmjeni roba i usluga te ostvaruje pozitivan rezultat - 5.6 milijardi kuna izvoza te 4.3 milijardi kuna vrijednosti uvoza.

U Varaždinskoj županiji s ovog aspekta prevladavaju općenito vodeće tvrtke po prihodima i zaposlenima: Boxmark Leather, Ytres, Koka i Vindija. Navedene se tvrtke ujedno nalaze među sto najvećih uvoznika Hrvatske iz Varaždinske županije.

1. Boxmark Leather d.o.o., Trnovec

U Varaždinskoj županiji samo dva poduzeća ostvaruju veći izvoz nego uvoz, a tu je vodeći Boxmark Leather. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju kožnih navlaka za sjedala za osobna vozila, kožnih krojnih dijelova i kožom tapeciranih dijelova za interijer osobnih vozila. Kupci su najpoznatije svjetske marke automobila – Porsche, Mercedes, Volkswagen, Audi, Bentley, Seat, Škoda, Bugatti, Opel, Ford i druge, stoga ne čudi da se većina robe izvozi.

Ipak, vrijednost uvoza također je velika što implicira da Boxmark većinu robe nabavlja na stranom tržištu. Tako je izvoz tvrtke iznosio 2014. 2.541.083.600, dok je uvoz 999.223.800 kuna pa je tvrtka pokrila troškove uvoza s respektabilnih 234.30%.

2. Ytres d.o.o., Donji Kneginec

Ytres d.o.o. u vlasništvu je Calzedonia grupe iz Italije te ujedno najviše posluje sa stranim tržištem. Jedno je od četiri hrvatska društva grupacije Calzedonia, proizvođača i distributera marki kao što su Calzedonia, Intimissimi, Tezenis i Falconieri. Tvrtka se bavi proizvodnjom ženskih i dječjih čarapa od otprilike 60 milijuna primjeraka i druge odjeće. Premda je u top 100 uvoznika Hrvatske, orijentirana je na strana tržišta, prvenstveno talijansko te uspjeva pokriti svoj izvoz sa 137.98% - uvoz je 419.803.800, a izvoz 579.285.200 kuna.

3. Koka d.d., Varaždin

Koka d.d. jedna je od vodećih prehrambenih – peradarskih industrija u regiji te ogledni primjer ove djelatnosti koja jednako sudjeluje na domaćem i stranom tržištu. Tako je izvoz Koke 204.564.900, dok je uvoz 263.494.800 kuna, što znači da je uvoz trenutno nešto veći, a s godinama se, kako se može iščitati iz dostupnih podataka, i povećava.

4. Vindija d.d., Varaždin

Niti partnerska tvrka Vindija nije uspjela ostvariti idealan rezultat te je njezin uvoz 231.241.900 kuna, a izvoz 105.090.200 kuna. Ipak, s obzirom da je širok asortiman robe koja se proizvodi (mliječni proizvodi, mesni proizvodi, sokovi) očito je da se ne može sve proizvesti u samoj tvornici te je uvoz možda i povoljnija opcija.

5. Gumiimpex – Grp d.d., Varaždin

Činjenica je također da nisu sve tvrtke izvozno orijentirane te da mnoge većinom posluju na domaćem tržištu. U ovoj je tvrtki uvoz 184.502.800 kuna, dok je izvoz značajno manji, tj. 51.539.900. Tvrtka proizvodi oko 7000 gumeno tehničkih proizvoda uključujući proizvode od reciklirane gume.

6. Bomark Pak d.o.o., Varaždin

Premda se nalazi na listi sto vodećih prema uvozu, izvoz je značajno manji te iznosi svega 412.900 kuna. Uvoz je pak ukupno 184.502.800 kuna. Bomark Pak je jedini hrvatski proizvođač stretch folija pa sukladno tome posluje najviše u Hrvatskoj.

Komentari