55 milijardi eura za projekte iz programa FP7

Objavljeno: 12.02.2011. 14:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: varazdinska-zupanija.hr

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je Sedmi okvirni program Europske unije FP7, glavni instrument za financiranje znanstvenih istraživanja i tehnološkog razvoja. Riječ je o najvećem svjetskom fondu financiranja i istraživanja razvoja, a u periodu od 2007. do 2013. godine putem njega će se podijeliti  55 milijardi eura nepovratnih sredstava za projekte.

Da bi pobliže upoznali načelnike i gradonačelnike općina i gradova, te djelatnike koji rade na privlačenju sredstava, o značaju tog programa prezentacije su održali Josipa Kolarić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pomoćnik direktora Hrvatskog instituta za tehnologiju Goran Zeković, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju pri Hrvatskom institutu za tehnologiju Jennifer Mary Kursan, Izabela Oletić s Fakulteta organizacije informatike iz Varaždina te Ante Klečina iz Saveza za željeznicu. Svoje viđenje programa FP7 dala je i Sandra Bojić iz M-Profila.

Josipa Kolarić je istaknula kako je upoznatost s programom po školama i fakultetima dosta velika te kako je dosta njih već i sudjelovalo u njemu.

- Iako program obuhvaća mnoga polja, prioritetne teme su svakako zdravlje i hrana, poljoprivreda, informacijske tehnologije, energija i okoliš, promet društveno-ekonomske znanosti, prostor i svemir, a poželjno da se u različite projekte uključuju i poduzeća, te lokalna samouprava, udruge, muzeji i slične institucije koje mogu svojim radom i djelovanjem ponuditi nove ideje i projekte - pojasnila je Kolarić.

Goran Zeković istaknuo je kako je iz Hrvatske u različite projekte uključeno 158 organizacija od kojih je jedna iz Varaždinske županije (FOI) i jedna iz Međimurske županije (REDEA). Naznačio je i kako se projekti direktno prijavljuju u Bruxelles.

- Prolaznost je otprilike od 10 do 20 posto. Treba projekt jako dobro pripremiti kako bi ga dobili, ali kada uspijete odmah ste u velikoj prednosti. Ključni kriterij je izvrsnost i individualna kvaliteta - rekao je Zeković, inače nacionalna kontakt osoba za pravna pitanja FP7.

Na njegovo izlaganje nadovezala se Izabela Oletić s varaždinskog FOI-a koja je rekla kako je FOI prijavio ukupno pet projekata, od kojih je jedan projekt je odobren, dok je jedan je u fazi evaluacije. Projekt koji je odobren nosi naziv "Popularizacija znanosti među djecom" i teži 4 milijuna eura, a na njemu su uz FOI radila i 16 partnera iz 13 europskih zemalja.

Na kraju predstavljanja Sedmog okvirnog programa FP7 prisutnima se obratio i Ante Klečina iz Saveza za željeznicu koji je naglasio kako taj Savez dobro koristi prednosti ovog programa navodeći primjer projekta Integriranog javnog prijevoza.

Zanimljivost ovog program je i ta da mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj mogu u okviru Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) ostvariti pravo na sufinanciranje istraživanja s ciljem unapređenja svoje tehnologije i inovativnosti. Pravila programa FP7 nalažu da na natječaju za sufinanciranje istraživanja mogu sudjelovati konzorciji sastavljeni od najmanje tri međusobno neovisna poduzeća i najmanje dvije znanstveno-istraživačke organizacije, kao što su istraživački instituti, fakulteti i konzultantske kuće.

Inače, Europska unija pokrenula je FP7 kao ključni instrument provedbe Lisabonske strategije za ekonomski razvitak i zapošljavanje.

Komentari