Kanadska i Hrvatska iskustva javno-privatnog partnerstva

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 01.02.2012. 13:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na jučerašnjoj Konferenciji „Javno-privatno partnerstvo – kanadsko iskustvo“ u zajedničkoj organizaciji Agencije za javno-privatno partnerstvo i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj, kanadski stručnjaci predstavili svoja uspješna iskustva i JPP projekte predstavnicima javnog sektora i lokalne samouprave.

Kao jedan od panelista na konferenciji „Javno-privatno partnerstvo – kanadsko iskustvo“ sudjelovao je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je, između ostalog, izrazio nadu da će projekti realizirani po ovom modelu uskoro zaživjeti i na državnom nivou.

- Uočio sam brojne sličnosti između kanadskog modela i onoga korištenog u Varaždinskoj županiji gdje je prema modelu javno-privatnog partnerstva obnovljena Županijska palača te su izgrađena ili dograđena 32 školska objekta – istaknuo je župan Štromar dodavši da mu je drago su naše znanje, iskustvo i ljudski kadrovi korisni.

Izrazio je nadu da će se ovakvi projekti uskoro implementirati na državnoj razini te osigurati novi investicijski zamah.

- Svojim ćemo savjetima nastojati pomoći koliko god možemo, što uostalom već intenzivno i činimo -  kazao je župan navodeći kako je JPP-om osigurano dodatnih 41.000 m2 u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije, zahvaljujući kojima danas gotovo svi učenici pohađaju jednosmjensku nastavu.

Na konferenciji su prezentirana prije svega kanadska, ali i hrvatska iskustva na području JPP-a te iskustva u široj regiji.

U pozdravnim govorima prisutnima su se obratili Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, Nj.E. Edwin Loughlin, Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj te Kamilo Vrana, ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo.

Inače, javno-privatno partnerstvo u Kanadi smatra se jednim od najrazvijenijih i najuglednijih u svijetu s iskustvima u provedbi više od 150 projekata u 11 sektora, a obuhvaća različite infrastrukturne projekte.

- Tijekom ranih 1990-ih godina, Kanada je uspješno prebrodila izazov državnog duga s kakvim se trenutno suočavaju neke od zemalja Europe. Velikim dijelom tome je pripomogao upravo model javno-privatnog partnerstva. Znanjem i iskustvom kanadskih stručnjaka želimo pomoći drugima te smo uvjereni da i Hrvatska može imati značajne koristi od ovog mehanizma i time oživiti svoje gospodarstvo - izjavio je ovom prigodom Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Edwin Louglin.

Na samoj Konferenciji Agencija za JPP je predstavila i pokretanje JPP Foruma na kojem će se svi zainteresirani moći dodatno informirati o JPP modelu i projektima u Hrvatskoj.

Komentari