LAG Sjeverozapad pismima preporuke pomaže svojim članicama

Objavljeno: 21.12.2014. 17:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Zahvaljujući i pismima preporuke koje im je izdao LAG Sjeverozapad, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su prijavila projekte na natječaj IPARD-a, mjeru 101, odobreno je njihovo sufinanciranje od strane Agencije za plaćanja.

- Zaprimili smo četiri zahtjeva za izdavanje pisma preporuke koje odobrava Upravni odbor LAG-a. Naime, kada OPG podnosi prijavu na natječaj, javlja se LAG-u i traži izdavanje pisma preporuke koje mu omogućuje dobivanje dodatnih natječajnih bodova. To pismo preporuke donosi se sukladno Strategiji LAG-a koju smo donijeli početkom godine – pojasnio je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić, govoreći o aktivnostima LAG-a na sjednici njegova Upravnog odbora održanoj u Zelendvoru.

Temeljem dostavljenih pisama preporuke, Agencija za plaćanje pozitivno je ocijenila projekte dva OPG-a s područja LAG-a Sjeverozapad – OPG Miljenka Levanića, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za nabavku potrebne mehanizacije za farmu mliječnih krava u iznosu od 741.760 kuna, te više od četiri milijuna vrijedan projekt OPG-a Slavka Maltarskog, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za izgradnju i opremanje farme muznih krava.

Izdavanje pisama preporuka samo je jedna od aktivnosti koje je LAG Sjeverozapad provodio u prošlogodišnjem razdoblju.

- Iz aktivnosti LAG-a u 2014. godini izdvojio bih radionice koje je LAG provodio na području jedinica lokalnih samouprava – članica LAG-a, a na kojima je predstavljena IPARD mjera 202, te program ruralnog razvoja i LEADER program. Također, imali smo aktivnosti vezane uz projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete i energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Imali smo i aktivnosti vezane za promociju LAG-a na Špancirfestu, gdje smo zakupili izložbenu kućicu u kojoj su OPG-i predstavljali i prodavali svoje proizvode. Osim toga, naš LAG je organizirao studijsko putovanje u Sloveniju, gdje smo posjetili LAG Haloze, koji nam je predstavio svoja iskustva iz provedbe LEADER programa – istaknuo je Mario Železić govoreći o aktivnostima LAG-a Sjeverozapad, koje će biti predstavljene i na skorašnjoj Skupštini.

Članovima Upravnog odbora još je jednom skrenuta pozornost i na Strategiju poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a, zahvaljujući kojoj se planira ušteda električne energiju u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Komentari