Ludbreški sejem: Maras u Ludbreg stigao s ugovorom od 719 tisuća kuna

Objavljeno: 05.09.2014. 07:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/Ludbreski sejem

U Ludbregu se od 4. do 7. rujna održava tradicionalni, 22. po redu Ludbreški sejem.

Ovaj je sajam prije svega namijenjen poduzetnicima i obrtnicima koji su na glavnom gradskom trgu dobili priliku predstaviti i prodavati svoje proizvode i usluge. Također su organizirani i poslovni susreti s gospodarstvenicima iz Slovenije, a sve u cilju kako bi se "Ludbreški sejem" još više profilirao kao gospodarsko okupljanje poduzetnika i obrtnika iz šire regije i prekograničnih područja.

{gallery}Ludbreski sejem{/gallery}

U sklopu Ludbreškog sejma u četvrtak je održan i okrugli stol u organizaciji Grada Ludbrega i Poslovnog dnevnika, pod nazivom "Misli lokalno, djeluj globalno". Okrugli stol svečano su otvorili ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je na okruglom stolu da će obrtnici i mali i srednji poduzetnici od sljedeće godine PDV plaćati po naplaćenom, a ne po fakturiranom računu do vrijednosti od tri milijuna kuna.

- To je velika pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika i jedna od najbitnijih stvari za male poduzetnike u mandatu ove Vlade - izjavio je Maras. Također je najavio da će ministarstvo do kraja ove godine raspisati program bespovratnih potpora za male i srednje poduzetnike u vrijednosti od 250 milijuna eura.

- Ludbreg je jedan od nositelja gospodarskog razvoja Podravine, a sam grad ima dugogodišnju tradiciju poduzetništva - kazao je ovom prilikom ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Bilić je od ministra Marasa primio ugovor kojim će Grad Ludbreg dobiti 719 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poticanje investicija i razvoj poduzeća utemeljenih na znanju, u sklopu mjere C2 "Tehnološki parkovi, poslovni inkubatori i poduzetnički centri i centri kompetencije" Ministarstva poduzetništva i obrta.

{gallery}Ludbreski sejem - ministar Maras u Ludbregu{/gallery}

Svrha okruglog stola je prikazati pozitivne primjere odnosa lokalne zajednice s međunarodnim investitorima, odnosno problematikom privlačenja ulaganja velikih međunarodnih kompanija, a raspravljalo se i o važnosti razvoja malog i srednjeg poduzetništva te modelima poticanja tog segmenta ekonomije od strane jedinica lokalne samouprave.

- Lokalne vlasti mogu u konkretnom slučaju napraviti puno ili ništa. Problem je što u mnogim slučajevima postoje lokalni šerifi koji iz ovih ili onih razloga ne žele rješavati probleme i odugovlače investiciju, a što dovodi i do odlaska ulagača iz naše zemlje - napomenula je Milka Kosanović, voditeljica odjela Odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Juraj Vuksanić, direktor proizvođača specijalne ambalaže Bomark objašnjava da su oni odabrali Ludbreg zbog strateškog pozicioniranja i blizine ključnih cesta i inozemnih tržišta.

- Mi već sada izvozimo 75 posto naše proizvodnje, a nova investicija će taj postotak još povećati. Naime, u tijeku je ulaganje od 30 milijuna kuna u novu halu koja će nam uvelike povećati kapacitet, ali i kvalitetu - naglasio je Vuksanić.

Komentari