Moody's smanjio izglede za rast američkog gospodarstva

Objavljeno: 16.08.2011. 13:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Agencija Moody's snizila je izglede za rast na američkog gospodarstva za ovu i iduću godinu priopćivši kako vidi "značajno slabije" izglede za američku ekonomiju u odnosu na samo mjesec dana ranije, piše Index

Agencija prognozira kako bi realni bruto domaći proizvod u drugoj polovini 2011. mogao rasti po godišnjoj stopi od oko dva posto, a u idućoj godini za nešto iznad tri posto. Dok je prije mjesec dana ista je kreditna agencija prognozirala rast od 3,5 posto do kraja ove i tijekom iduće godine.

Razlog lošim prognozama su političke nesuglasice oko povećanja visine američkog duga, pad povjerenja među investitorima i potrošačima te niži kreditni rejting agencije "Standard & Poor's", ali i oživljena dužnička kriza u Europi.

Izgledi za obnavljanje recesije tijekom narednih 12 mjeseci, koja se sada procjenjuje na jedna prema tri, povećat će se ako vrijednost dionica nastavi padati, ocijenio je Mark Zandi, glavni ekonomist za Moody's. Prema njegovim riječima, gospodarstvo bi trebalo rasti 2,5 do 3 posto godišnje kako bi se radna mjesta otvarala dovoljnom brzinom čime bi razina nezaposlenosti držala stabilnu stopu, a što je nešto što se neće brzo dogoditi.


Izvor: index.hr

Komentari