Nacrt Industrijske strategije predstavljen i u Varaždinu

Objavljeno: 10.07.2014. 10:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, u Županijskoj palači održano je predstavljanje Nacrta Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014-2020.

Nacrt je predstavila Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, koja je prisutnima objasnila sam proces izrade Strategije u koji su bili uključene brojne tvrtke i stručna javnost.

Kako je pojasnila Škrtić, u svrhu identificiranja industrijskih djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja, definiran je model vrednovanja i grupiranja ključnih poddjelatnosti koji se temelji na tri kriterija: profitabilnosti, izvoznoj orijentaciji i veličini poddjelatnosti.

Primjenom tog modela, identificirane su ključne industrijske djelatnosti u Republici Hrvatskoj: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti, proizvodnja električne opreme, te proizvodnja strojeva i uređaja.

Istaknuto je također kako potencijal imaju i proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja, no oni moraju dodatno uložiti u istraživanje i razvoj. 80% mjera definiranih Strategijom je horizontalne prirode, što znači da imaju direktan utjecaj na druge sektore.

- Nakon predstavljanja Nacrta Strategije po čitavoj Hrvatskoj, Nacrt je u proceduri u Vladi, a usvajanje Strategije očekuje se početkom jeseni. Osim Vlade, razmatra se da usvajanje Strategije ide i u Sabor, jer je za uspješnu provedbu Strategije potrebno sinergijsko djelovanje i konsenzus svih uključenih – istaknula je Škrtić.

Komentari