budućnost pred nama

Varaždin dobio najveći podatkovni centar, a već se sprema još veći vrijedan 50 milijuna eura

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. 
Objavljeno: 26.10.2023. 09:18

Zadnja izmjena: 26.10.2023. 09:21

Foto: Boris Matijašec/Varaždinska županija

S radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji – Data Centar North u Varaždinu. Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi, ali tu nije kraj.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Podatkovni prostor koji Centar nudi je unaprijed većinom popunjen, riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60% prema 40% u korist domaćih korisnika. Centar se sastoji od 2000m2 IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800x1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti dodatne tri sobe na katu.

Direktor tvrtke CRATIS Matija Grabar rekao je kako su svi dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, DC North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba. Grabar je ovom prilikom istaknuo kakva je budućnost podatkovnih centara na sjeveru Hrvatskoj.

- Mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine - rekao je Grabar.

Komentari