Od danas doprinosi važniji od plaća - prvo država, onda radnik

Objavljeno: 01.02.2012. 12:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Slavko Linić najavio je da od danas nema isplate neto plaća zaposlenicima bez da se prethodno ne uplate doprinosi.

Ministar financija Slavko Linić najavio je da od danas nema isplate neto plaća bez prethodno uplaćenih doprinosa za taj mjesec.

- Od danas neće biti moguće isplatiti neto plaću bez doprinosa - najavio je ministar financija Slavko Linić sinoć na HTV-u pojašnjavajući kako platni promet neće moći isplatiti plaću bez doprinosa, prenosi Index.hr.

- Postoji mogućnost da u slučaju potrebe razliku isplati bankarski sustav - rekao je Linić dodajući kako se ubuduće neće tolerirati neplaćanje duže od 60 dana.

Dok bi u teoriji ovakav model mogao i trebao funkcionirati, nije objašnjeno kako bi trebao raditi u stanju nelikvidnosti koje nije unaprijed riješeno, već je najavljeno "netoleriranje".

Isplata plaća tek krajem mjeseca?

Što to konkretno znači - tvrtke koje bore s prihodima na mjesečnoj bazi a isplaćuju plaće zaposlenicima ranije u mjesecu, pa tek onda doprinose (pod uvjetom da to uistinu čine unutar mjeseca), odsad bi trebale promijeniti svoj sustav na štetu zaposlenika.

Takve tvrtke, umjesto da isplaćuju plaće ranije u mjesecu, bit će prisiljene umjesto plaća prvo uplatiti doprinose, a radnici će ipak pričekati naplatu tijekom mjeseca, odnosno, sve će ići u paketu kad će biti dovoljno novca za sve, ne samo za zaposlenike - već i za državu.

Vlada i Linić su tako velikom broju malih i srednjih poduzeća u ovakvom stanju opće nelikvidnosti dodatno pogoršale stanje, a naplatom doprinosa, koji iznose od 50 do gotovo 100 posto iznosa neto plaća, pa tek onda isplata plaća, velikom broju zaposlenika bit će prolongirana isplata plaća.

Što sa velikim dužnicima za doprinose

Također, nije jasno kako je Linić zamislio da će veliki sustavi, koji jedva preživaljavaju u ovakvim uvjetima a već ionako duguju za doprinose i po godinu i više dana, sad odjednom biti u prilici - pokriti sve doprinose, a onda i plaće.

Je li Linić krenuo rješavati probleme s krive strane, pokazat će već ovaj mjesec, a identifikator uspjeha ovakvog poteza moći će se vidjeti u - novčanicima radnika.

Komentari