Okrupnjavanje zemljišta bitan preduvjet sustava navodnjavanja

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 09.03.2013. 14:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U četvrtak je u Županijskoj palači održan prvi radni sastanak Županijskog povjerenstva za koordinaciju provedbe Plana navodnjavanja za područje Varaždinske županije.

Zadaća Povjerenstva je izrada projektnih zadataka te koordinacija u svim aktivnostima vezanim uz navodnjavanje na području Varaždinske županije. U povjerenstvu se nalaze predstavnici Županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, županijskog Zavoda za prostorno uređenje i Poljoprivredne savjetodavne službe .

Na sastanku je istaknuta činjenica da Varaždinska županija ima najusitnjenija poljoprivredna gospodarstva. Bez bitnog preduvjeta kao što je okrupnjavanje, nije moguće pristupiti nekoj dugoročnijoj i ozbiljnijoj projekciji razvoja poljoprivrede, a shodno tome i ulaganjima u sisteme navodnjavanja.

Osim okrupnjavanja, jedan od razloga zašto se do sada nije prišlo izradi plana navodnjavanja, jest i njegova cijena, koja se prema dosadašnjim iskustvima drugih županija penje i iznad milijun kuna. Upravo je jedna od osnovnih zadaća ovog povjerenstva sakupiti svu potrebnu dokumentaciju kako bi cijena izrade plana navodnjavanja bila u razumnim okvirima, rečeno je na radnom sastanku.

Sukladno inventarizaciji utvrđeno je da je na području Varaždinske županije oko 10.660 ha poljoprivrednog zemljišta pogodnog za navodnjavanje.

Komentari