Poljoprivredna savjetodavna služba: Preporuke za voćare, vinogradare i povrtlare

Objavljeno: 09.05.2013. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: ilustracija

Obavještavaju se voćari intenzivnih nasada jabuka da su u proteklih nekoliko kišovitih dana ostvarene dvije infekcije fuzikladija, tj. krastavosti. Prema vremenskoj prognozi za narednih sedam dana očekuju se nove oborine, a slijedom toga i nove infekcije fuzikladija.

U četvrtak prognostičari predviđaju jedini stabilni dan do sljedećeg tjedna. Zbog nestabilnih vremenskih prilika i predviđenih oborina potrebno je tijekom četvrtka zaštititi nasade jabuka od krastavosti tj. fuzikladija i pepelnice.

Primijeniti se može CLARINET u količini od 1.5 L na hektar ili SCORE ili CROS u količini od 150 ml na 100 L vode ili INDAR u količini od 600 ml na hektar u kombinaciji s jednim od kontaktnih preparata u svrhu suzbijanja krastavosti npr. ANTRACOL ili POLYRAM DF ili MERPAN ili CAPTAN ili STAR ili MANKOZEB ili PINOZEB ili MANKOKAL u količini od 2 kg na hektar.

Na vršnim izbojima krušaka pojavile su se ličinke kruškine buhe koje izgledaju kao sitni oklopnjaci smeđe boje. Kad ih se zgnječi izluči se plavkasta izlučevina. Preporuča se pregledati mlade izboje i ako postoji veća zaraza ličinkama provesti suzbijanje. Ličinke se sišu na vršnim mladim izbojima zbog čega dolazi do zaostajanja u razvoju. Izlučuju mednu rosu kojom se hrane mravi. Gljivice čađavice naseljavaju mednu rosu zbog čega izboji kasnije pocrne.

Tretirati se može s insekticidima NOMOLT u količini od 100 ml na 100 lit. vode ili KRAFT u količini od 100 ml na 100 lit. vode ili RIMON u količini od 50 ml na 100 L vode. Preporučenim preparatima dodati 250 ml BIJELOG ULJA.

Voćarima koji će tretirati bio-preparatima i hobistima također se preporuča tijekom četvrtka zaštita jabuka od krastavosti primjenom CUTISAN u količini od 2 kg na hektar, te protiv pepelnice SUMPOR SC u količini od 3L na hektar. Protiv ličinaka kruškinih buha preporuča se primjena biopreparata COCANA u količini od 700 ml na 100 L vode.

Vlasnici pojedinačnih krušaka malu zarazu kruškinih buha mogu riješiti gnječenjem ličinaka ili odstranjivanjem i uništavanjem napadnuih izbojaka.

Obavještavaju se vinogradari da u četvrtak provedu zaštitu vinograda budući su u narednom sedmodnevnom periodu najavljene vrlo nestabilne vremenske prilike s oborinama, zbog čega su moguće nove infekcije peronospore.

Preporuča se preventivno zaštititi vinograde, a primijeniti se može POLYRAM DF ili FOLPAN ili FUTURA u količini od 200 g na 100 L vode ili DELAN u količini od 50 g na 100 L vode ili DITHAN ili STOPER ili MERPAN ili STAR ili MANKOKAL ili PINOZEB u količini od 250 g na 100 L vode. Protiv pepelnice može se primijeniti močivi sumpor u količini od 250 g ili 250 ml na 100 L vode.

Vinogradarima koji će tretirati bio-preparatima također se preporuča sutra prije najavljenih oborina provesti zaštitu vinograda primjenom MYCOSIN VIN u količini od 800 g na 100 L vode u kombinaciji s EQUISETUM PLUS u količini od 700 ml na 100 L vode i SUMPOR SC u količini od 300 ml na 100 L vode.

Obavještavaju se povrtlari da se preporuča tretiranje luka i češnjaka protiv ličinaka lukove minirajuće muhe primjenom NEEMAZAL u količini od 3L na hektar, odnosno 30ml na 10 L vode ili LASER u količini od 200 ml na hektar, odnosno 2 ml na 10 L vode, protiv lukovog moljca i tripsa. Tretman je potrebno ponoviti za 7-10 dana.

Biljke koje se uzgajaju u vrtovima i voćnjacima uz okućnice mogu biti napadnute od štetnih organizama ali se vrlo efikasno mogu zaštititi bio-pesticidima. Protiv lisnih uši i minirajućih mušica koje se pojave na raznim biljkama u vrtu i voćkama uz okućnice, kao i protiv gusjenica koje izgrizaju lišće (gusjenica sovica, gusjenica kupusara, ličinaka krumpirove zlatice…) preporuča se primjena Neemazal u količini od 2,5-3 ml na 1 L vode.

Insekticidni pripravak moguće je napraviti tako da se u 1L vode doda 1-2 kapi bio-deterdženta i zatim 2-3 žlice Neem ulja, potrebno je dobro promućkati prskalicu prije tretiranja biljaka i po potrebi tretman ponoviti. Lisne uši moguće je suzbiti i pripravkom od kalijevog sapuna koji se priprema tako da se u 1 L vruće vode rastopi 100 g kalijevog sapuna, kada se smjesa ohladi doda se 9 L čiste vode. Pripravkom od koprive također je moguće suzbiti lisne uši, a priprema se tako da se 1 kg mlade koprive potopi u 10 L vode na jedan dan, nakon čega se procijedi i prskaju lisne uši.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke.

Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari