Poljski investitor zainteresiran za nastavak proizvodnje u BBS-u

Objavljeno: 21.06.2012. 10:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Poljski investitori zainteresirani su za preuzimanje posrnule tvornice BBS u Podrutama, prve hrvatske tvornice za reciklažu PET ambalaže. Ta tvornica u vlasništvu kontroverzne Barbare Bešenić i njezine obitelji nekad je zapošljavala stotinjak radnika, a već dvije godine je na koljenima zbog ogromnih dugova koji premašuju 180 milijuna kuna.

Tvornicu BBS, koja je svojedobno zapošljavala više od 100 radnika, a danas već dvije godine zjapi prazna, posjetio je čelnik poljskog Multico Hodinga, inače jedan od najpoznatijih poljskih investitora Zbigniew Jakubas koji je zainteresiran za preuzimanje tvornice i nastavak proizvodnje.

Multico Holding je inače kompanija sastavljena od 12 tvrtki iz područja energetike i strojogradnje. Iako im je primarna djelatnost izgradnja, opremanje i modernizacija željezničke infrastrukture, kompanija je vlasnik i jedine svjetske tvornice koja iz plastike i PVC ambalaže proizvodi - gorivo.

- Tvornica BBS zanimljiva im je za širenje proizvodnje budući da ovdje već postoji gotova infrastruktura. Ono što mene kao gradonačelnika najviše zanima je to da nude nastavak proizvodnje i zapošljavanje ali i to da se koriste tehnologijom koja nema utjecaja na okoliš - objasnio nam je gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić koji je i osobno razgovarao sa Jakubasom. U njihovom društvu bili su i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić te pomoćnik privremene stečajne upraviteljice BBS-a.

Zajedno su razgledali tvornicu, njezinu unutrašnjost, postrojenja, nekretnine i strojeve koji su uglavnom pod leasingom. Pomoćnik stečajne upraviteljice objasnio je pak kako je došlo do stečaja, kako se odvijala proizvodnja i kako se zbrinjavao otpad bez utjecaja na okoliš.

Jakubas je u Podrute stigao na poziv prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića koji je prilikom nedavnog posjeta Poljskoj tamošnjim investitorima predstavio mogućnosti ulaganja u Hrvatsku.

Vrijednost tvornice procijenjena je inače na 180 milijuna kuna, a većina je vjerovnika za nastavak proizvodnje. Najveći vjerovnik je inače država koja potražuje oko 40 milijuna kuna, a jedan od većih vjerovnika je i Varaždinska biskupija koja od BBS-a potražuje čak 21,4 milijuna kuna. 

Komentari