Potrošeno svih 25 milijuna kuna iz programa "Kreditom do uspjeha"

Objavljeno: 15.07.2015. 11:15

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: V. Mihalić

Svih 25 milijuna kuna iz programa "Kreditom do uspjeha" namijenjenih poduzetnicima Varaždinske županije je potrošeno, rečeno je to na današnjoj "Kavi sa županom" što je održana u Županijskoj palači.

Potoršena sredstva znače i nova ulaganja, ali i nova radna mjesta. Varaždinska županija već se prijavila Vladi Republike Hrvatske da preusmjeri dodatnih 25 milijuna kuna u našu županiju, ukoliko se ne potroši sav novac iz programa u drugim dijelovima Hrvatske.

- Program "Kreditom do uspjeha" u potpunosti je uspio u Varaždinskoj županiji. Svih 25 milijuna kuna namijenjenih našim poduzetnicima je potrošeno. Dobili su 25 milijuna kuna kredita. Varaždinska županija je zatražiula od Ministarstva gospodarstva da ukoliko se u ostalim dijelovima Hrvatske ne potroše namijenjeni iznosi, da se novac preusmjeri u našu županiju, jer postoji interes naših poduzetnika za još dodatnih 25 milijuna kuna kreditnih sredstava - istaknuo je Alan Košić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Ovim sredstivma, dakle 25 milijuna kuna dodijeljenih dosad, otvorit će se 60 novih radnih mjesta. Kamata se subvencionira dva do četiri posto, ovisno o tome koliko jedinice lokalne samouprave sudjeluju ili ne sudjeluju. Krediti se kreću od 100 tisuća kuna do pet milijuna kuna.

Dosad je zaposleno petstotinjak ljudi, a dobit će se i informacija koji su to poduzetnici, koliko se kod kojeg poduzetnika otvorilo radnih mjesta, ili će se još otvoriti.

- Čekamo da oni sad sklope ugovore s bankama i kad ta procedura prođe, onda ćemo objaviti koji su to poduzetnici i konkretne brojke oko zapošljavanja - istaknuo je zamjenik župana Alan Košić.

Župan Predrag Štromar istaknuo je kako je cilj ovakvih programa smanjiti nezaposlenost, povećati broj radnih mjesta, ali i povećati plaće samim radnicima.

- Cilj je naravno smanjiti broj nezaposlenih i povećati broj zaposlenih u našoj županiji. Svima nam je želja do kraja ove godine doći do najmanje nezaposlenosti, koja je unatrag dvadeset godina u našoj županiji bila šest i pol tisuća. Sada imamo 7 056 nezaposlenih i nadamo se da ćemo to smanjiti. Osim toga, treba više pratiti zaposlenost i plaće u našoj županiji. Primijećujemo da ima konkurencije, da je sve veća potražnja za radnicima i da će i poslodavci morati podići plaće svojim zaposlenicima - naglasio je župan Štromar i dodao kako se i nadalje radi na marketingu i privlačenju investitora u našu županiju.

Što se tiče ostalih projekata, župan je posebno zahvalio ravnateljima škola i knjižničarima što su odlično proveli projekt razmjene udžbenika. Projektu se odazvalo više od 90 posto učenika, a završit će kada učenici najesen sjednu u školske klupe.

- Posebna zahvala svim našim ravnateljima, nastavnicima, a posebno knjižničarima na odlično odrađenom poslu pri skupljanju knjiga u knjižnični fond. Više od 90 posto učenika predalo je svoje knjige u jajoo dobrom stanju. Svi će oni prije početka školske godine dobiti knjige za iduću školsku godinu - rekao je župan i dodao kako idućeg tjedna očekuje odluku Vlade o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 75 posto, pa da učenici plaćaju mjesečnu kartu do 100 kuna.  

Ove godine u srednje škole Varaždinske županije upisano je više od dvije tisuće učenika, a više od 200 djece iz drugih županija upisalo se u naše srednje škole. Projekt JPP-a nadogradnje škola i JPP nadogradnje kirurgije trenutno je u drugom krugu natječaja, a postoji više ponuđača.

- JPP za bolnicu je u drugom krugu i očekujemo potpisivanje ugovora s privatnim partnerom negdje u 10. ili 11. mjesecu ove godine. Ne smijem reći koliko je ponuda stiglo, ali ih je više. Što se tiče JPP-a za škole, isti slučaj. Do jeseni očekujemo potpisivanje obvezujuće ponude i sklapanje ugovora - rekao je varaždinski župan.

Komentari