Pranje novca ili manipulacija cijenom dionice Ine?

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 02.04.2011. 08:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Mirovinski fondovi uložili su oko 38 mlrd. kuna, a ako cijena padne na početnih 2800 kn, gube oko 400 mil. kuna imovine.

Prijedlog izmjene Zakona o privatizaciji Ine kojim nitko ne bi mogao steći više od 49 posto dionica u tvrtki bit će tema sjednice Vlade.

Borba za većinski udjel u Ini vodi se mjesecima, zbog čega je Hanfa i pokrenula istragu u koju su ovaj tjedan uključena i druga domaća mjerodavna tijela i zbog čega je obustavljena trgovina dionicom tvrtke. Prvotno se samo sumnjalo na manipulaciju cijenom, a sada, kako doznajemo, i na moguće pranje novca.

Iako je u Hanfinu priopćenju o obustavi trgovanja dionicom Ine, objavljenom u ponedjeljak, pisalo da traje do 1. travnja, uspostava trgovanja još je upitna jer je čelnik Hanfe Ante Samodol jasan “da će se to dogoditi tek kada istraga bude gotova”. U istrazi joj pomažu i tri strane regulatorne institucije.

Borba za prevlast u Ini počela je u prosincu, kada je MOL objavio ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2800 kuna, nakon čega su mirovinci ponudili kupovinu po 30 kuna većoj cijeni i omeli MOL-ove planove. Potom je počela utrka za zlatnom dionicom, a Hanfa je odmah posumnjala u manipulaciju cijenom zbog niza transakcija povezanih osoba na platformama i kroz off shore račune, koji su cijenu dionice Ine podignuli na iznad 4000 kuna. Hanfa je posumnjala da je nalogodavac tih transakcija MOL. No, nekome je to u interesu. Možda samo ulagaču koji je računao da će zbog borbe za zlatnu dionicu cijena rasti, no tada bi trgovanje bilo transparentnije.

Neki stručnjaci tvrde da Vladina izmjena Zakona o privatizaciji neće poremetiti planove u borbi za većinski udjel, nego da je ključan dioničarski ugovor Vlade i MOL-a. Nije isključeno da cijena nakon uspostave trgovine opet padne. Mirovinci imaju oko četiri posto udjela u Ini i uložili su oko 38 milijardi kuna. Ako cijena padne na 2800 kuna, gube 1,2 posto imovine, tj. oko 400 milijuna kuna.


Agencija VLM

Komentari