Predstavljene mjere ruralnog razvoja u Županijskoj palači

Objavljeno: 20.03.2013. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

Varaždinska županija je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirala javnu raspravu i savjetovanje na temu mogućnosti koje se pružaju kroz „Program ruralnog razvoja 2014.-2020.“

Raspravi su prisustvovali mnogi predstavnici poljoprivrednih gospodarstva s područja Varaždinske županije, Poljoprivredne savjetodavne službe. Tako su mogli čuti što se sve želi postići mjerama da se unaprijedi razvoj ruralnih područja.

Viši stručnjak u Upravi ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede Dražen Cerjanec je naznačio kako ruralnom prostoru treba dati poticaj za aktivnosti kojima se žele unaprijediti ta područja.

- S izradom programa počeli smo prije pola godine, a naravno postoje određene upute i bazni prijedlozi od strane Europske unije. Trenutno po svim županijama provodimo javne rasprave, prezentiramo sve postavke koje smo zamislili, informiramo javnost te želimo čuti različite prijedloge - rekao je Cerjanec te dodao kako novac iz fondova mogu dobiti sva registrirana poljoprivredna gospodarstva, a program po prvi puta obuhvaća velike resore kao što je resor šumarstva.

I pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek je naznačio kako Varaždinska županija oko 90 % programa primjenjuje posljednjih pet godina. Možemo slobodno reći da Varaždinska županija 90 % iz tog programa primjenjuje zadnjih 5 do 6 godina.

- Mjere koje mi sufinanciramo i pomažemo obiteljskim gospodarstvima upravo su na tom tragu. Znali smo da će ulaskom u EU biti zabranjeno davati poticaje po hektaru pa smo ovih par godina ljude polako privikavali na ovakav oblik sufinanciranja, iako je u početku bilo neslaganja s njihove strane. Očekujemo da ćemo povući određena sredstva, nećemo se razbacivati s milijunima i miljardama, bit će dovoljno ako određeni broj obiteljskih gospodarstva uspije dobiti sredstva.

Radi se o mjerama koje nisu tako financijski velike - rekao je Vincek te dodao kako su ove mjere većinom orijentirane na biodiverzitet te predstavljaju izvor dopunskih prihoda na gospodarstvima.

Inače, Program ruralnog razvoja radi se za sedmogodišnje, a godišnja sredstva koja su rezervirana za primjenu svih mjera koje će se nalaziti u programu iznose 333 milijuna eura, uz moguća odstupanja. U samom programu osim 25 mjera postoji i između 100 do 120 podmjera.

Komentari