Proizvođači heljde u Varaždinu osnovali udrugu „Hajdina“

Piše: eVz/Komora.hr

Objavljeno: 30.03.2012. 16:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Recepti.hr

Kao nastavak školskog projekta, u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskih običaja ovog kraja, ukazala se potreba za osnivanje udruge „Hajdina“, koja okuplja proizvođače heljde i domaćih proizvoda od heljdina brašna.

Osnivačka skupština upriličena je 16. ožujka u Kučanu Donjem, u školskoj knjižnici VII osnovne škole Varaždin, gdje su i započeli s navedenim projektom.

Uz veliki angažman učiteljica koje su bile uključene u projekta, kao i ravnateljice škole Ružice Levatić, organizirana je osnivačka skupština, na kojoj je uz nastup školske folklorne grupe, popraćene domaćim popevkama i stihovima pjesama napisanih domaćim kajkavskim dijalektom, sudjelovao i veliki broj zainteresiranih proizvođača heljde ovoga kraja.

- Zadovoljstvo je bilo vidjeti jednu takvu sinergiju između učiteljica, učenika, roditelja i poljoprivrednih proizvođača koji su se rado uključili u rad udruge. Osim statuta, koji je pripremljen za skupštinu, potrudili su se napraviti i poseban „Štatut za kašare“ na domaćem dijalektu koji svakog kašara (proizvođača) obavezuje na moralno, odgovorno i lijepo ponašanje – istaknula je mr.cs. Mara Bogović iz  Područni odjel HPK-a Varaždinske županije.   

Projekat je započeo prikupljanjem podataka o domaćim specijalitetima koji su se izrađivali od heljdinog brašna i hajdine kaše poznate u ovom kraju.

Nakon toga je provedeno nekoliko radionica na kojima su učenici i mladi učili izrađivati domaće specijalitete (gibanice, koščičjak).

Osim toga, organizirane su i prezentacije starih strojeva (stupa) koji su služili za izradu kaše, koje je obnovio najstariji član udruge Josip Rusman.

Kao rezultat toga rada, uz veliki entuzijazam svih sudionika, odlučili su osnovati udrugu te na taj način prenijeti mlađim naraštajima dio kulturne baštine i tradicijskih običaja.

Izvor: Hrvatska poljoprivredna komora

Komentari