Prvi puta potpore za mlade poljoprivrednike

Objavljeno: 07.10.2015. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Andrej Švoger

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj “Potpora mladim poljoprivrednicima.” Korisnici mjere mogu biti mladi poljoprivrednici, između 18 i 40 godina koji su nositelji poljoprivrednog gospodarstva. Ostvariti se može do 50.000 eura bespovratnih financijskih sredstava.

S obzirom na trendove nezaposlenosti kod mladih te pada interesa za bavljenje poljoprivredom, novčani poticaji u obliku početnog kapitala izrazito su važni za mlade poduzetnike. Na natječaj se moguće prijaviti od 5. listopada do 23. prosinca 2015. godine.

Prijavi je potrebno priložiti poslovni plan i prihvatljive aktivnosti: kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda, osim proizvoda ribarstva; kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta; kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme; podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada; uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i/ili opremanje objekta za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda; stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Treba naglasiti da potpore čine ukupni iznos svih prihvatljivih troškova, što znači da se mladi poljoprivrednici mogu prijaviti čak i bez vlastitih inicijalnih sredstava.

Komentari