Radile klime: Varaždinci u srpnju ove godine potrošili 30 posto više struje nego lani

Objavljeno: 20.08.2015. 17:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVž

Potrošnja električne energije na području grada Varaždina porasla je u srpnju 2015. za oko 14 posto u odnosu na lipanj. Kako doznajemo iz Elektre, računi će domaćinstvima koja su zbog vrućina češće uključivala klima uređaje u prosjeku biti nešto veći zbog povećane potrošnje...

Varaždinska Elektra je vršno opterećenje elektroenergetskog sustava zabilježila 7. srpnja ove godine između 12 i 13 sati, te je ono bilo za 25 posto veće od vršnog opterećenja u odnosu na lipanj.  

Navedeno vršno opterećenje je najveće zabilježeno u tijekom 2014. i 2015. godine, naglasio je Dubravko Pohulek, dipl.ing.el., rukovoditelj Službe za vođenje pogona. .

- Prošle godine vršno opterećenje zabilježeno je u lipnju koji je bio mnogo topliji od srpnja. U odnosu na najveće opterećenje u prošloj godini (6. mjesec 2014.) ove godine je u sedmom mjesecu zabilježen porast od oko 6 posto – ističe Pohulek.

Računi će, dodaje, uz istu jediničnu cijenu električne energije u prosjeku biti nešto veći zbog povećane potrošnje.

- Svaki kupac koji je u ovim vrućim danima koristio klima uređaj morat će platiti povećanu potrošnju električne energije. Noviji klima uređaji (sa inverterom) imaju smanjenu potrošnju električne energije, te će oni kupci koji su  prilikom kupnje uložili nešto više novaca i kupili kvalitetniji klima uređaj, imati nešto manju potrošnju električne energije od onih kupaca koji imaju jeftinije ili starije modele klima uređaja – pojasnio je Pohulek.

No, s obzirom da se klima uređaje ne koristi cijelu godinu, već ljeti i eventualno tijekom zime za grijanje, povećani prosječni računi tokom godine neće se bitno povećati, što je zanemarivo u odnosu na ugodu koju stvaraju u domovima kupaca.

Inače, lani je lipanj bio topliji nego 2015., te je u 6. mjesecu 2015 godine potrošeno oko10 posto manje električne energije.

- U srpnju je bilo obrnuto i ove je godine potrošeno oko 30 posto više električne energije nego u istom mjesecu prošle godine! Ako gledamo zajedno 6. i 7. mjesec, ove godine je potrošeno oko 8 posto više električne energije  u odnosu na isto razdoblje prošle godine – naglasio je Pohulek.

Na području Elektre Varaždin elektroenergetski sustav (postrojenja i vodovi) je kvalitetno i dobro dimenzioniran, tako da povećanje potrošnje električne energije nije ni ove godine utjecalo na pouzdanost i sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom.

Komentari