Rohatinski zna: Proračun treba rezati za 9 milijardi kuna!

Piše: eVz/index.hr

Objavljeno: 15.12.2011. 17:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

"DRŽAVNI budžet morao bi se smanjiti za 9 milijardi kuna i to u potrošnji državnog aparata, a ne u investicijama", rekao je Željko Rohatinski, guverner HNB-a, predstavljajući izglede hrvatskog gospodarstva u 2012. godini.

Ukoliko se državni rashodi ne smanje za taj iznos prijeti nam grčki scenarij odnosno pad kreditnog rejtinga, smanjeni priljev kapitala,  a možemo očekivati i daljnji pad deviznih rezervi te značajnije pritiske na tečaj kune, piše Index.hr

Iz dugog izlaganja guvernera Rohatinskog novinarima u zgradi HNB-a sasvim je jasna jedna stvar: Slijedi nam vrlo, vrlo teška godina!

Moramo se prije svega osloniti na vlastite snage kako bismo se izvukli iz najgoreg scenarija te je teško, s obzirom na trenutno stanje u okruženju, očekivati pomoć izvana.

Podsjetimo, prema dosadašnjim najavama iz Kukuriku koalicije spremni su rezati do 6 milijardi kuna iz proračuna, no to je prema projekciji stanja HNB-a nedovoljno da bi se Hrvatska izvukla od prijetnje grčkog scenarija.

Hrvatska narodna banka stoga je spremna sa stavom  znatnog rezanja državne potrošnje kao i za zahtjevom za znatnom promjenom fiskalne politike izaći pred novu Vladu.

Rohatinski je upozorio i na neizvjesnost događanja u hrvatskom okruženju prije svega misleći na recesiju u eurozoni.

Prema procjeni HNB u 2012. godini ne predviđa se rast BDP-a, unatoč prvotnim projekcijama, već nas čeka i pad od 0,2 posto.

Komentari