Saznajte koje su žene iz Varaždinske županije na popisu najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Dubravka Drk-Mravlinčić, Nadzorni odbor Koke d.d.

Objavljeno: 03.12.2015. 20:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Nikola Kokotec

Jedanestu godinu zaredom Lider i Bisnode sastavljaju listu najmoćnijih žena. Umjesto desetogodišnje laureatice Ljerke Puljić (Agrokor), ovog je puta vodeću poziciju zauzela Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla). Na popisu najmoćnijih članica nadzornog odbora našle su se žene iz tvrtki Koka i Vindija...

Na prvom se mjestu liste od Varaždinki nalazi Tamara Drk – Vojnović, kći Dragutina Drka, koja je u nadzornom odboru Vindije. Na listi od 100 najmoćnijih žena, zauzela je 18. mjesto s upravljačkom moći od 358 milijuna eura. Njezina kolegica iz Vindije, Marta Golub, nalazi se 21. mjestu s upravljačkom moći od 336 milijuna eura.

Na listi se nalaze i tri žene koje su u nadzornom odboru Koke – Karmen Bosilj, Dubravka Drk – Mravlinčić i Mirjana Runjak. Bosilj ima upravljačku moć od 184 milijuna eura, Drk – Mravlinčić i Runjak svaka po 162 milijuna eura.

Inače, trenutno 171 tvrtka ima u upravi i nadzornom odboru barem jednu ženu koja je među tristo najmoćnijih te je moć tih tvrtki 33.7 milijardi kuna. Ipak, godinu prije radilo se o 182 tvrtke i prije tri godine, čak 209. Indikativno je da 19 korporacija na vodećim pozicijama nema nijednu ženu, a među njima su Hrvatska pošta, HŽ Infrastruktura, Kaufland te iz Varaždinske županije, Boxmark Leather.

Naime, istraživanja pokazuju da su žene još uvijek manje zastupljene na upravljačkim radnim mjestima, ali unatoč tome, imaju veće šanse za napredovanje. Prema nekim procjenama, ovim tempom će se ravnopravnost žena i muškaraca kod nas dostići za 80 godina. 

 

Komentari