Seminar o financiranju poslovanja iz fondova rizičnog kapitala

Objavljeno: 07.06.2011. 11:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Varaždin danas je za poduzetnike organiziran seminar na kojem su predstavnici pet fondova rizičnog kapitala – članova Hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije, predstavili mogućnosti financiranja poslovnih planova kapitalom rizičnih fondova.

Kako je na seminaru istaknula Mirna Marović, predsjednica ove asocijacije, fondovi rizičnog kapitala, kao institucionalni investitori ulažu vlasnički kapital na određeno vrijeme, najčešće na rok od 5 godina, u poduzeća s visokim potencijalom rasta i konkurentnim proizvodima i uslugama, koja imaju kvalitetan menedžment kadar ispuniti dogovoreni poslovni plan.

Stoga je takav način financiranja prihvatljiv tvrtkama koja za daljnji snažniji razvoj traže partnera koji će povećati vrijednost poduzeća i zajedno s vlasnicima preuzeti rizike poslovanja.

Partnerskim odnosom s fondovima rizičnog kapitala tvrtke dobivaju injekciju svježeg kapitala, koji smanjuje njihovu izloženost prema bankama, a investicijski menadžeri fondova rizičnog kapitala osiguravaju strateško i operativno znanje za uspješnije postizanje poslovnih ciljeva. Pri tom ovi fondovi insistiraju na većim standardima kontrole budžeta i financija te ulažu u edukaciju zaposlenih te u daljnja istraživanje i razvoj tvrtke-partnera.

Kako fondovi rizičnog kapitala tvrtkama omogućuju kontinuiranu dostupnost potrebnog financiranja u svim fazama razvoja poduzeća, oni mogu značajno stimulirati gospodarstvo i stvaranje novih radnih mjesta, što pokazuje primjeri iz Europske Unije, gdje su ovakvi fondovi samo od 2000. do 2006. godine investirali više od 270 milijardi eura u više od 56 tisuća europskih poduzeća.

Stoga je izuzetno važno, istaknuto je na seminaru u Županijskoj gospodarskoj komori, razvijati rizični kapital i u našoj zemlji, što je prepoznala i Vlada kroz program – Fondovi za gospodarsku suradnju.

Na seminaru su poduzetnicima predstavljena i iskustva poduzetnika čije su kompanije financirane iz fondova rizičnog kapitala, a na interaktivnoj radionici poduzetnici su imali prigodu predstaviti svoja poduzeća i poduzetničke poduhvate primjerene za ovakav način alternativnog financiranja.

Komentari