Slavoncima kukuruz izgorio - stoku će hraniti pšenicom!

Objavljeno: 08.08.2012. 09:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: swamppolitics.com

Đakovačkih plus 40 u nekoliko proteklih dana ubire po poljima kukuruza i ono posljednje što se dosad kako-tako othrvalo suši i paklenim vrućinama. Kukuruz je 'izgorio' i do 100 posto, poručuju zabrinuto ratari, pitajući se čime će prehraniti stoku, piše Glas Slavonije.

Istina, od Slavonskog Broda prema Zagrebu slika na terenu i nije tako loša, no od đakovačkog kraja prema samome istoku, a za to područje vrijedi da se na njemu proizvodi možda i više od 50 posto kukuruza u Hrvatskoj, stanje je katastrofalno.

Štete od suše su i do sto posto pa se na brojnim tablama doslovno nema što obrati. Piškorevčanin Mario Milušić, u čijem je selu jučer bio crkveni god, kaže da mu do 'kirbaja' nije; na njegovih 40 hektara pod kukuruzom štete su stopostotne.

- Sve je izgorjelo! Neću imati kukuruza za stoku! Bit će mi jeftinije izdvojiti dio vlastite pšenice i njome ju hraniti nego kupovati skupi kukuruz koji će, uslijed šteta, još više poskupjeti - kaže Milušić. Ratari su svjesni da pšenica nema jednaku hranidbenu vrijednost kao kukuruz u ishrani stoke, no računica je jasna.

- Jeftinije je kupiti pšenicu po 1,35 kn nego kukuruz koji je sada već po kilogramu oko 1,50 kn - kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, pojašnjavajući kako je “metar” kukuruza u zrnu na veliko 150 kn, a na malo već i 200-tinjak kn.

- Još prošle jeseni otkupna cijena novog zrna kukuruza bila je 1,25 kn – rekao je  o kretanju cijena kukuruza Brlošić.

Komentari