S&P prvi put u povijesti snizio američki kreditni rejting

Objavljeno: 06.08.2011. 09:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Standard & Poor's, jedna od najvažnijih agencija za procjenu kreditnog rejtinga, odlučila je po prvi puta u povijesti sniziti savršeni američki AAA rejting. S&P je dugoročni američki rejting snizio za samo jedan stupanj te je on sada AA+, piše index.hr

Agencije za procjenu rejtinga, kao što su S&P, Moody's i Fitch, analiziraju rizike i daju ocjenu državi koja reflektira njenu sposobnost da otplaćuje svoje pozajmice. Najsigurnije "oklade" označene su s AAA, a Moody's je tu ocjenu SAD-u prvi put dodijelio još 1917.godine.

Moody's, baš kao i Fitch, je nakon ovotjednog dogovora o povišenju limita zaduživanja zadržao rejting AAA za SAD, ali je snizio ocjenu "perspektive" američkog duga, etiketiravši je kao negativnu. To sugerira da bi Moody's u sljedećih godinu ili dvije, ukoliko se situacija u SAD-u ne popravi, također mogao sniziti njihov kreditni rejting.


- Snižavanje reflektira naše mišljenje da plan fiskalne konsolidacije oko kojeg su se Kongres i administracija nedavno složili nije obuhvatio dovoljne mjere potrebne da se osigura stabilnost srednjoročne dinamike obračunavanja s dugom - objasnila je agencija svoj potez, koji je objavljen po zatvaranju burzi.

Šef S&P-a John Chambers smatra da su političko nadigravanje i čekanje do zadnjeg časa bili glavni razlog za tu odluku. Iako će konačni dogovor donijeti uštede od 2.1 bilijuna dolara u sljedećih deset godina, smatra da to neće biti dovoljno.

- Bit će teško otići dalje od toga, pogotovo u sljedećem mandatu, a treba ići i dalje ukoliko se odnos duga i BDP-a ćeli stabilizirati na održivu razinu - kazao je Chambers.

On odgovornima smatra prošle vlade, jer, kako kaže, "to nije problem koji je nastao jučer".

- Trebali su podignuti limit puno ranije, i čitav ovaj problem i stres bi bili izbjegnuti. A jednom kada izgubite AAA rejting, u pravilu se ne vraća na staro - objasnio je Chambers dugoročni utjecaj odluka svoje agencije.


izvor: index.hr

Komentari