Sufinanciranje Programa okrupnjivanja i povećavanja poljoprivrednog zemljišta

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 30.03.2013. 13:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Varaždinska županija nastavlja sa sufinanciranjem okrupnjavanja i povećavanja poljoprivrednog zemljišta na području Varaždinske županije i u 2013. godini.

Naime, posjedovnu strukturu poljoprivrednog zemljišta u Varaždinskoj županiji karakterizira velik broj parcela što predstavlja najveći problem pri određivanju dugoročne i ozbiljne projekcije razvoja poljoprivrede. Usitnjenost i veličina posjeda ne može garantirati dohodovnost poljoprivredne proizvodnje, pa će se broj poljoprivrednih domaćinstava smanjivati, a veličina posjeda morat će se povećavati te je za veću i intenzivniju proizvodnju neophodno okrupnjivanje i uređenje (odvodnja, navodnjavanje, zaštita od poplave) poljoprivrednog zemljišta.

Okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta na obiteljskim gospodarstvima provodi se sa dvije osnove sufinanciranja: 2.500 kuna po 1 ha poljoprivrednog zemljišta kupljenog u svrhu povećanja ukupnih poljoprivrednih površina na poljoprivrednom gospodarstvu, s time da je najmanja poticana površina iznosi 0.25 hektara u jednom komadu te 3.500 kuna po 1 ha poljoprivrednog zemljišta, kupljenog u svrhu okrupnjivanja postojećih parcela kupnjom ili zamjenom sa susjednim poljoprivrednim zemljištem.

Zahtjev za podnošenje sufinanciranja okrupnjavanja i uređenja zemljišta podnosi se Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša, a uz zahtjev poljoprivredni proizvođači trebaju dostaviti potvrdu grada ili općine o podmirenju svih obaveza prema njima, kao i potvrdu grada ili općine da kupljeno ili zamijenjeno zemljište nije u građevinskoj zoni.

Program okrupnjivanja i povećanja poljoprivrednog zemljišta najznačajniji je projekt za razvoj poljoprivrede u Varaždinskoj županiji jer je poznato da ovaj kraj ima najusitnjenija poljoprivredna gospodarstva. Varaždinska županija još od 2002. godine sufinancira Program poticanja okrupnjivanja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, a mjerama iz Programa obiteljska poljoprivredna gospodarstva stimuliraju se da povećaju svoje poljoprivredne površine, poboljšaju strukture svojih obradivih površina te osiguraju stabilnu ratarsku proizvodnju.

U razdoblju od 2003. do 2011. godine za ove je svrhe utrošeno 3.185.719,81 kuna što je bilo dostatno za okrupnjivanje i povećanje 1.078,57 ha. Korisnici poticajnih mjera bili su vlasnici 1010 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava Varaždinske županije, a ispunjavala su propisane uvjete za ostvarivanje prava na poticaj. Tijekom 2012. godine poticaj je koristilo ukupno 80 korisnika, a ukupno se okrupnilo i povećalo za 92.52 ha poljoprivrednih zemljišta za što je utrošeno 256.796,70 kuna.

Komentari