Toplička "Opruga": S gotovo 700 radnika spala na 60, slijedi predstečajna nagodba?

Objavljeno: 11.03.2015. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Tvrtka Opruga metalni proizvodi d.o.o. iz Varaždinskih Toplica podnijela je zahtjev za predstečajnom nagodbom, a kako neslužbeno doznajemo, radnici spomenute tvrtke već nekoliko mjeseci nisu dobili plaću.

Nekad vrlo perspektivna i uspješna tvrtka iz Varaždinskih Toplica koja je proizvodila metalne opruge za madrace i zapošljavala gotovo 700 radnika, danas se svela na manje od stotinjak radnika, točnije njih 60.

Zahtjev za predstečajnom nagodbom podnijet je 29. siječnja ove godine. Prema dokumentaciji na stranicama Financijske agencije, Opruga Varaždinske Toplice ima dug nešto viši od 52 milijuna kuna.

S obzirom na to da tvrtka nije dostavila potpunu dokumentaciju za otvaranjem predstečajne nagodbe, pa tako ni plan financijskog restrukturiranja, donijelo je zaključak 30. siječnja da se dokumentacija dopuni.

Opruga je zatražila 24. veljače 2015. godine produženje roka za dostavu dokumentacije navodeći da ne može u roku pripremiti svu potrebnu dokumentaciju budući da je u tijeku dovršetak dokumentacije i dobivanje mišljenja od strane revizora na Plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Nagodbeno vijeće donijelo je 2. ožujka zaključak prema kojem se dužniku tvrtki Opruga metalni proizvodi odobrava produženje roka za dostavu potpune dokumentacije za pokretanjem postupka predstečajne nagodbe.

U obrazloženju zaključka stoji kako je dužnik, tvrtka Opruga, zatražio 24. veljače 2015. godine produženje roka za dostavu dokumentacije navodeći da ne može u roku pripremiti svu potrebnu dokumentaciju budući da je u tijeku dovršetak dokumentacije i dobivanje mišljenja od strane revizora na Plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Jedna od najpoznatijih tvornica u topličkom kraju, osnovana je kao Zanatska radionica "Opruga" 1962. godine. Pet godina kasnije, 1967. prerasla je u samostalnu tvornicu "Tvornica opruge Varaždinske Toplice". U najboljim godinama, od početka 80-ih do privatizacije i pretvorbe 1992., Opruga je zapošljavala oko 650 radnika.

Privatizacijom i otkupom dionica od radnika, vlasnica Opruge postala je Ines Marko, koja se i danas vodi kao predsjednica Uprave, dok su njena sestra Gartis Marko i Margita Hess članice Uprave.

Prema izvješću Državne revizije iz 2002. godine, Opruga je 1992. godine imala svega 273 zaposlenika, a u vrijeme pretvorbe direktor poduzeća bio je Anđelko Potrebica, nekadašnji gradonačelnik Varaždinskih Toplica.

Danas Opruga zapošljava svega šezdesetak zaposlenika, a prema neslužbenima informacijama, unatrag nekoliko mjeseci nije im isplaćena plaća.

Komentari