Ukida se naknada od 50 lipa za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda?

Objavljeno: 24.04.2015. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u javnu raspravu do 20. svibnja pustilo novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, predviđa ukidanje povratne naknade od pola kune na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kako je u Varaždinu istaknuo ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, jedan od prijedloga radne skupine i mlijekarske industrije jest da se ukine naknada za ambalažu u kojoj se nalaze mlijeko mliječni proizvodi, kako bi se smanjio pritisak na mliječnu industriju.

- To je jedan od prijedloga s kojim se ja u potpunosti ne slažem. Mi smo za gospodarstvo već ove godine i u sljedećoj godini smanjili pritisak parafiskalnih nameta upravo iz tog područja gospodarenja otpadom za sto milijuna kuna godišnje. Ovo ćemo ozbiljno razmotriti s obzirom na to da treba uzeti u obzir i potrebe građana, jer je to na neki način njima i izvor prihoda - rekao je ministar Zmajlović i dodao kako je i s gledišta ekologije u interesu da većina te ambalaže završi u postupku recikliranja.

Ukoliko ovaj prijedlog prođe u javnoj raspravi, ukida se 50 lipa za ambalažu u kojoj su bili primjerice mlijeko ili jogurt, ali i dalje ostaje naknada od 50 lipa za alkoholna i bezalkoholna pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u PET i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži zapremine veće od 0,2 litre.  

- Rasprava je otvorena, sve ostalo ostaje isto. Smanjujemo parafiskalne namete upravo iz tog područja ambalažnog otpada da budu jednaki otprilike s ostalim vrstama otpada na godišnjoj razini sto milijuna kuna. Još jednom ponavljam da je moje mišljenje da to nije dobro, ali vidjet ćemo tijek rasprave - istaknuo je ministar Zmajlović.

Ukoliko pravilnik u ovom obliku stupi na snagu, trgovci bi mlijeko i tekuće mliječne proizvode trebali pojeftiniti za pola kune, najranije od 1. lipnja. Povratna naknada na mlijeko tada više neće postojati pa je moguće da će za taj iznos i proizvodi pojeftiniti.

Trgovci će, s druge strane, ostati bez svojih 0,15 kuna na svaku primljenu praznu bocu mlijeka, jogurta ili sličnog, što je nagrada koju općenito primaju iz Fonda za zaštitu okoliša za prikupljanje ambalaže.

Komentari