Upravni sud uvažio tužbu Varteksa, rješenje poništeno

Objavljeno: 09.02.2011. 08:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Kako navodi SEEbiz, Upravni sud u upravnom sporu Varteksa protiv Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 4. travnja 2007., radi dodjele državne potpore, u nejavnoj sjednici vijeća održanoj 3. studenoga 2010. presudio je u korist Varteksa.

U obrazloženju odluke Upravni sud navodi da je osporavanim rješenjem tuženo tijelo dalo suglasnosti na Odluke Vlade Republike Hrvatske koje sadrže državna jamstva, a predstavljaju državnu potporu za restrukturiranje Varteksa, kao što je utvrdilo posebne mjere i rokove za njihovo izvršenje prema Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, te je zabranilo tvrtki da prima bilo kakve državne potpore do 31. prosinca 2007., odnosno da primi državne potpore za restrukturiranje u razdoblju od 4. travnja 2007. do 4. travnja 2017.

"Varteks () osporava zakonitost rješenja AZTN-a radi svih razloga propisanih odredbom članka 10. Zakona o upravnim sporovima. S obzirom na kompleksnost ovog predmeta smatra nužnim da se kao zainteresirane osobe uključe Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Hrvatska banka za obnovu i razvitak. U bitnome navodi kako bi prestankom jamstva izdanog temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o davanju državnog jamstva na koje je tuženo tijelo dalo suglasnost samo do 31. prosinca 2007., Hrvatska banka za obnovu i razvitak kao kreditor po taksativno navedenim Ugovorima o kreditima i njihovim dodacima ostala bez jamstva u iznosu od 50 milijuna kuna, kao instrumenta osiguranja po navedenim kreditnim ugovorima", dodaje se u obrazloženju, navodi SEEbiz.

"Ocjenjujući zakonitost osporavanog rješenja u granicama zahtjeva iz tužbe, pri čemu, sukladno Zakona o upravnim sporovima sud nije vezan razlozima tužbe, ovaj Sud nalazi da se osporavano rješenje ne može ocijeniti zakonitom", ističe se u obrazloženju Upravnog suda.

Naime, opći uvjeti i pravila odobravanja, nadzor provedbe i povrata državnih potpora u svrhu očuvanja poduzetničke i tržišne slobode, osiguranja jednakoga pravnog položaja svih poduzetnika na tržištu, poticanja gospodarskoga napretka, socijalnoga blagostanja građana i brige za gospodarski razvoj i očuvanje okoliša svih područja Republike Hrvatske, te provedbe međunarodno preuzetih obveza Republike Hrvatske uređena su Zakonom o državnim potporama.


Autor: SEEbiz

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komentari