Uspjeh AZRA-e u privlačenju sredstava za obrazovne projekte

Objavljeno: 27.07.2015. 09:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije i dalje kontinuirano i uspješno radi na pripremi i provedbi velikog broja projekata iz različitih sektora, kao i pružanju podrške dionicima s područja Varaždinske županije u osmišljavanju i provedbi njihovih projekata, što se još jednom potvrđuje i ovih dana novim projektima odobrenima za financiranje u sektoru obrazovanja.

Primjer je toga i projekt Srednje škole Ludbreg „Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva“ koji je za tu školu izradila AZRA, a isti je za financiranje odobren u iznosu od 164 tisuće kuna u sklopu poziva „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

- Za pisanje projekta bila je zadužena Agencija za razvoj Varaždinske županije, a o uspješnosti govori činjenica da je za sredstva konkuriralo više od 450 projekata pristiglih na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, a za financiranje je odobreno njih 83 ukupne vrijednosti 17.910.643,15 kuna – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić te dodao kako su u Varaždinskoj županiji sredstva dodijeljena dvjema školama.

Da AZRA odrađuje dobar posao u osiguravanju EU sredstava za projekte u obrazovanju vidljivo je i iz činjenice da je ona izradila i projekt „Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije“ temeljem kojeg je u školskoj godini 2014./2015. za 92 učenika u osnovnim i srednjim školama, kojima je Županija osnivač, osigurano 92 pomoćnika u nastavi.

Projekt ukupne vrijednosti 3.043.908,26 kuna u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. I u školskoj godini 2015./2016. pomoćnici će se jednim dijelom financirati EU sredstvima, stoga AZRA i ove godine intenzivno radi na pripremi novog projekta kako bi se učenicima s teškoćama u školama na području Varaždinske županije osigurali njima prijeko potrebni pomoćnici u nastavi.

Odnedavno je u provedbi i projekt Srednje škole Arboretum Opeka Inovativni kurikulum "Cvjećara" u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA +, vrijednom 1.649.762,12 kuna, u kojem AZRA odrađuje upravljanje provedbom projekta. Isti je odobren za financiranje u sklopu poziva Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada – faza II. U sklopu istog poziva AZRA je odradila i tehničku pomoć Srednjoj školi Ivanec, čiji je projekt SMUN (Suvremene metode u nastavi) ukupne vrijednosti 1.514.150,04 kuna također odobren za financiranje.

Znanje i iskustvo AZRA-inih stručnjaka u pripremi i provedbi EU projekata stoji na raspolaganju svim dionicima koji u korištenju EU sredstava vide priliku za daljnji razvoj.

Komentari