Uspjeh unatoč krizi - TOP 5 malih poduzetnika u Varaždinskoj županiji s najvećom dobiti

Gospodarska zona Trnovec

Objavljeno: 05.10.2015. 10:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

Hrvatska gospodarska komora određuje veličinu poduzeća prema kriterijima imovine, prihoda te broja zaposlenih. Najviši tržišni udio uspješnih malih poduzeća je u Varaždinu i u pojedinim gospodarskim zonama. Prema FINI, odabrano je pet najuspješnijih poduzeća s najvećom zaradom ili dobiti razdoblja.

 

1. Flame Spray Croatia d.o.o., Trnovec – 13.260.900 kuna

Mala poduzeća su generator gospodarskog rasta i zapošljavanja te utječu na razvoj nacionalne ekonomije. Dobit nakon oporezivanja varaždinskih poduzeća iznosi 920.304.300 kuna ili 2.62% udjela u ukupnoj dobiti hrvatskih poduzeća, a to je znatno više od gubitka ostalih poduzeća. Radi se o konkretnoj zaradi koja pokazuje financijsku moć poduzeća te omogućuje širenje i konkurentsku prednost. U Varaždinskoj županiji, na prvom mjestu nalazi se Flame Spray d.o.o. iz Trnovca sa zaradom od 13.260.900 kuna. Poduzeće ima 19 zaposlenika. Bavi se proizvodnjom metala te proizvodima od metala.

2. GK grupa d.o.o., Varaždin – 10.706.000 kuna

Premda građevinski sektor bilježi negativne stope u posljednjih šest godina zbog gospodarske krize, jačaju mala poduzeća koja bilježe pozitivno poslovanje, šire se na strana tržišta i sudjeluju u velikim investicijskim projektima. Poduzeće se bavi geotehničkim istražnim radovima, projektiranjem u geotehnici, temeljenjem, zaštitom građevnih jama te podzemnim gradnjama. Ukupno je zaposleno 30 osoba.

3. BIOVIT, d.o.o., Varaždin - 7.055.200 kuna
Rast i značaj farmaceutske industrije prisutan je i u Varaždinskoj županiji. Na trećem je mjestu nalazi se poduzeće koje se bavi medicinskim i farmaceutskim uslugama. BIOVIT d.o.o. bavi se uvozom lijekova i medicinske opreme te djeluje kao posrednik na tržištu, a glavna je djelatnost distribucija navedenih proizvoda. Zapošljava 17 radnika.

4. BHS CORRUGATED STROJEVI, d.o.o., Trnovec - 6.323.300 kuna

Na listi je vidljivo kako nema određene djelatnosti, kod malih poduzeća, koja bi uvjetovala dobru zaradu. Podružnica BHS Corrugated strojevi dio je najvećeg svjetskog udruženja za industriju valovite ljepenke, tj. industrije papira i kartona. Trenutno zapošljava 27 ljudi, a također se nalazi u gospodarskoj zoni Trnovec.

5. IGEA, d.o.o., Varaždin - 6.082.300 kuna

Na posljednjem mjestu nalazi se IT poduzeće. S tradicijom poslovanja od 25 godina te 39 zaposlenih, IGEA se bavi informacijskim sustavima. To znači da nudi razvoj informatičkih sustava, GIS sustava, baza podataka, izgradnju programskih rješenja te edukaciju te je ujedno članica IN2 Grupe.

Komentari