Uštedama Ina povećala EBIT za 1,1 mlrd. kuna, rezali su sve troškove

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 27.07.2011. 16:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: F. Buva / ina.hr

Na radnicima se u Ini uštedjelo 200, na telefonima 7, a na cateringu 6 milijuna kuna.

Ina je od kraja 2009. godine do prvog tromjesečja 2011.za 1,1 milijardu kuna poboljšala EBIT (dobit prije oporezivanja i kamata) zahvaljujući projektu OptINA 2, odnosno raznim uštedama u poslovanju.

Na nabavi još 250 mil. kn

Tako je Ina smanjila troškove, odnosno rashode za 740 milijuna kuna, a prihodi su povećani za 340 milijuna kuna, predstavio je podatke Berislav Gašo, izvršni direktor za korporativne servise odgovoran za projekt OptINA 2. Do 2012. godine u Ini očekuju da će na nabavi uštedjeti 250 milijuna kuna, troškove telefoniranja u Ini su smanjili sa 13 na šest milijuna kuna, na cateringu na platformama uštedjelo se šest milijuna, a tehničko održavanje smanjilo se sa 39 na 27 milijuna kuna.

Na zaposlenicima su u Ini uštedjeli oko 200 milijuna kuna, potvrdio je Gašo, i to u sklopu programa zbrinjavanja viška radnika. Unatoč tome, Gašo tvrdi kako su Ini radnici na benzinskim crpkama i dalje 2,5 puta “skuplji” nego oni kod konkurencije. Štedjelo se i u rafinerijama, ali Gašo tvrdi tek na proizvodnim materijalima, ne na uštrb novih investicija. Gašo je poručio kako je uprava dala mandat izvršnim direktorima da dobro pročešljaju svoje sektore i pronađu na čemu se sve može uštedjeti.

U projekt OptINA uključeno je 75 menadžera, u sklopu programa je 240 inicijativa, a njih 180 u potpunosti je implementirano. Iako se najveća pažnja uštedama posvetila u sektoru nabave, one su ostvarene i u financijskom sektoru, u korporativnim servisima, u istraživanju i proizvodnji, rafinerijama, marketingu te trgovini na malo.

– OptINA 2 je ključni alat restrukturiranja poslovanja Ine s konačnim ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti kompanije. Jedino ovakvim naporima možemo Inu vratiti na njeno zasluženo mjesto u regionalnom gospodarstvu – poručio je jučer Gašo.

Ide i OptINA 3

Dodao je kako Ina za razliku od ostalih svjetskih, naftnih kompanija nije smanjivala svoje investicije u jeku krize 2008. i 2009. godine, Ina ih je zadržala. Gašo je naglasio kako će u dogledno vrijeme uslijediti i projekt OptINA 3, a unatoč inzistiranju na uštedama u Ini jučer nisu htjeli odgovarati na pitanja o natječaju za nabavu naftnih derivata koji je bio raspisao HŽ, a na koji se Ina propustila javiti jer je ponuda predana s tri minute zakašnjenja. Budući da taj natječaj nije bio tema konferencije za medije, nismo doznali odgovor na pitanje kako se Ini uspjela potkrasti takva greška. S druge strane, u Ini tvrde da provođenje projekta OptINA ima minimalne troškove te kako kako se sve uštede pažljivo prate i mjeri se njihov utjecaj na Inin račun dobiti i gubitaka.

Komentari