Vaba dokapitalizirana s 50 milijuna, razmišlja se o spajanju sa 6 banaka

Objavljeno: 31.01.2013. 14:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Dioničari Vaba banke Varaždin na izvanrednoj su glavnoj skupštini potvrdili dokapitalizaciju u iznosu od 50 milijuna kuna od strane fonda za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity. U drugoj fazi suradnje s tim fondom trebalo bi doći do velikog spajanja Vabe s još 6 manjih hrvatskih banaka o čemu se još uvijek vode pregovori.

Ako dođe do spajanja, ta nova banka trebala bi ući u rang banaka srednje veličine. Prema neslužbenim informacijama o tom spajanju razmišljaju u Vabi, Centar banci, Karlovačkoj banci, Samoborskoj banci, Slatinskoj banci, Jadranskoj banci i Banci Kovanica.

Na izvanrednoj glavnoj skupštini koja je održana u četvrtak, dioničari Vabe su potvrdili zamjenu dionica s nominalnim iznosom u redovne dionice bez nominalnog iznosa, pokrivanje gubitka sredstvima iz rezervi kapitala, pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala uz istovremeno povećanje temeljnog kapitala i izdavanje dionica ulozima u novcu, odobrenje stjecanja dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje kao i potrebne izmjene Statuta vezano uz navedeno.

Također, novim članovima Nadzornog odbora imenovani su članovi uprave fonda Alternative Private Equity Tomislav Marinac i Zoran Zemlić, Irena Adžić-Jagodić iz HBOR-a i Julius Strapek.

Ujedno je i dioničar Vabe, društvo Validus u stečaju, izvan skupštine, a temeljem statutarne ovlasti, opozvao članove Nadzornog odbora Ivanu Jagačić i Marinka Benića te članom Nadzornog odbora imenovao Maria Baburića.

Nakon izvršenih izmjena, Nadzorni odbor Vabe broji ukupno sedam članova, koje, pored pet novih članova, čine i dosadašnja dva člana: Vladimir Košćec te Tomas Hlavač.

Komentari