Varaždinske turističke agencije složne po pitanju izbjegličke krize

Objavljeno: 07.10.2015. 10:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Od sredine rujna imigranti iz Sirije i drugih zemalja ulaze preko granice u Hrvatsku, dok je najviše dolazaka zabilježeno u Mađarskoj koja se u Schengenskoj zoni. To je utjecalo na zatvaranje granica, pojačan nadzor te gužve na granicama i u pograničnim mjestima. Istražili smo utječu li su navedeni događaji na prodaju aranžmana u Istočnoj Slavoniji, Vojvodini, Mađarskoj i većinom gradovima.

Turistička kretanja podložna su brojnim promjenama koja su uzrokovana tekućim trendovima. Turističku potražnju karakterizira dinamičnost i visoka elastičnost, a i na tržištu ponude prisutna je jaka konkurencija između destinacija. Na makroekonomske čimbenike poput migracija i demografskih kretanja agencije ne mogu utjecati, ali mogu pravilnom politikom i tržišnom prilagodbom povećati vlastitu konkurentnost. Agencije Varaždinske županije tako su se uspješno prilagodile ponudom aranžmana s kraćim boravcima tijekom cijele godine, organizacijom izleta te razvijanjem specifičnih oblika turizma tijekom cijele godine. Premda se predviđalo nestajanje turističkih agencija, njihov broj smanjio se zbog konsolidacije i spore prilagodbe određenih subjekata, koji nisu dovoljno razvijali informativno – savjetodavnu ulogu agencije.

Slažu se kako je pad potražnje, pa i otkazivanje određenih aranžmana zbog nedovoljnog minimalnog kapaciteta putnika, najviše vidljiv u Vojvodini. U Mađarskoj, premda vodećoj po broju imigranata u zemljama regije, nema zabilježenih poteškoća. Štoviše, većina agencija u ponudi ima aranžmane u glavnom gradu, Budimpešti. Dario Čamić, iz agencije sa sjedištem u Ludbregu, Centrum Travel, smatra da zasad nema prevelikog utjecaja na krizu. Najviše je putovanja otkazano u Vojvodini te u gradovima poput Pečuha koji se nalaze blizu granice. U velikim gradovima, poput Münchena, nije zabilježen pad putovanja.

Goran Košćak iz varaždinske agencije Galileo Travel dodaje kako u Mađarskoj nema problema vezanih uz pad potražnje za aranžmanima te je blagi pad u Slavoniji i Vojvodini, no, smatra da će se tržište oporaviti s početkom školske godine. Prioritet agencija je briga za sigurnost putnika, istaknula je Mihaela Habunek iz ivanečke turističke agencije Insula te dodala da nema značajnih promjena kod prodaje aranžmana i da je potražnja na visokom nivou. Stoga je vidljivo da imigranti ipak ne utječu na razmišljanja i kretanja turista ili imidž turističkih destinacija.

Komentari