Varaždinsko gospodarstvo u "banani", ali se ne predaje

Objavljeno: 10.03.2011. 12:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Gospodarstvo Varaždinske županije u 2010. godini je stagniralo. Prihodi tvrtki su padali, nelikvidnost i broj nezaposlenih su rasli no bilo je i pozitivnih statističkih pokazatelja jer vanjskotrgovinska razmjena i investicije su rasle.

Varaždinski župan Predrag Štromar na današnjoj je sjednici vijećnicima predstavio informaciju o stanju varaždinskog gospodarstva u 2010. godini. Statistički podaci pokazali su da je prošle godine varaždinsko gospodarstvo stagniralo. Financijski rezultati bili su slabiji, a broj nezaposlenih i nelikvidnost su rasli u odnosu na lošu 2009. godinu no bilo je i pozitivnih pokazatelja u vidu rasta vanjskotrgovinske razmjene i investicije.

Župan je naglasio da je posebno zabrinjavajuć porast nelikvidnosti. Kod pravnih osoba u prvih devet mjeseci prošle godine evidentiran je iznos nepodmirenih obveza u iznosu od više od jedne miljarde kuna, od čega se 663 milijuna kuna odnosi na nepodmirene obveze tvrtki kojima je račun blokiran više od godinu dana.

Zabrinjavajuć je i porast broja nezaposlenih. Krajem prošle godine u Varaždinskoj županiji bilo je više od 10 tisuća nezaposlenih osoba, a stopa nezaposlenosti dosegla je 14,2 posto. Najveći broj nezaposlenih na Zavod za zapošljavanje došao je direktno iz radnog odnosa što dovoljno govori o teškoj situaciji u varaždinskom gospodarstvu. Stanje se u međuvremenu nije popravilo jer ta se brojka prema neslužbenim informacijama sve više bliži brojci od 11 tisuća nezaposlenih.

A oni koji rade (i primaju plaću op.a.), primaju plaću koja je debelo ispod državnog prosjeka. Prosječna plaća iznosila je 3.582 kune što je 9 posto manje od državnog prosjeka. Međimurska i Varaždinska županija su u samom dnu po razini plaća u odnosu na druge županije. Za ilustraciju, zaposleni u Gradu Zagrebu primali su plaću gotovo 2 tisuće kuna veću u odnosu na zaposlene Varaždince.

No bilo je i pozitivnih pokazatelja. Uz Istarsku, Varaždinska je županija prošle godine ostvarila najveći suficiti u vanjskotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 1,225 milijuna kuna pri čemu je indeks pokrivenosti uvoza izvozom bio fantastičnih 137,6 posto! Zabilježen je i podatak o 738 milijuna kuna investicija na području Varaždinske županije što je 20-ak posto više u odnosu 2009. godine.



Komentari