Vindija s najviše zaposlenih i najvećom prosječnom plaćom - ovo je prvih pet

Vlasnik Vindije Dragutin Drk u društvu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Objavljeno: 02.10.2015. 13:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: ilustracija / Nikola Kokotec

Uoči predstojećih izbora, aktualna vlada, ali i vladajući u Varaždinskoj županiji ističu da se gospodarstvo općenito oporavlja. Istražili smo jesu li plaće u Varaždinskoj županiji rasle u najvećim poduzećima prema broju zaposlenika. Varaždinska poduzeća sudjeluju s 3% te ukupno 4,39% zaposlenih unutar 400 najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj.


1. Vindija d.d., Varaždin (5.118 kn)

Prehrambena industrija, uz prerađivačku i tekstilnu, tradicionalno su najvažnije gospodarske djelatnosti u županiji. Prosječna neto plaća na razini županije iznosi 3986 kuna, što je manje od prosjeka Hrvatske, ali statistički gledano, plaće zaista bilježe lagani rast. Takav rast prema podacima FINA-e zabilježen je i u Vindiji, glavnom prehrambenom poduzeću u regiji. Prosječna plaća iznosi najviših 5.118 te je proteklih pet godina na istoj razini. U Vindiji je zaposleno 1.014 ljudi.

2. Koka d.d., Varaždin (5.118 kn) 

U vlasništu Vindije nalazi se i Koka d.d., specijalizirana peradarsko prehrambena industrija u regiji u kojoj je zabilježena ista prosječna plaća. U njoj je zaposleno nešto više ljudi nego u Vindiji, ukupno 1.547.

3. Zagorje – Tehnobeton d.d., Varaždin (4.246 kn) 

Premda građevinski sektor bilježi negativne stope rasta proteklih šest godina, u županiji je prisutno nekoliko konkurentnih poduzeća. U Zagorje – Tehnobetonu, ostvarena je prosječna plaća iznad prosjeka županije, 4.246 kuna, a zaposleno je 643 ljudi. Ovdje je prosječna plaća na istoj razini proteklih pet godina.

4. MIV d.d.,Varaždin (4.110 kn) 

Trend kod korporacija, ali i malih i srednjih poduzeća je restrukturiranje, povećanje konkurentnosti i kvalitete proizvoda. Primjer takvog poduzeća je MIV d.d., Varaždin, koje se bavi metalskom industrijom i proizvodnim procesima vezanima uz metale u skladu s načelima održivog razvoja. Prosječna neto plaća iznosi 4.110 kuna i zaposleno je 638 osoba.

5. Comprom plus d.o.o., Varaždin (3.696 kn) 

Što se tiče proizvodnje tekstila, istraživanje je pokazalo da, bez obzira na porast broja zaposlenika, prosječne plaće su se smanjile u posljednjih nekoliko godina. Posljedica je to pada proizvodnje, investicija i promjena na tržištu, kao što je pojava povoljnijih robnih marki. Iznimka je Comprom plus d.d. Varaždin koji ima 490 zaposlenika, a prosječna neto plaća je 3.696 kuna, koja kontinuirano raste od 2010. godine. Poduzeće se bavi tekstilom, najviše proizvodnjom kupaćih kostima.

Komentari