Vipnet predstavio nove tehnologije 4G mreže

Piše: vipnet.hr

Objavljeno: 22.03.2011. 20:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Zahvaljujući Dual Carrier tehnologiji Vip mreža već sada omogućava najbrži prijenos i skidanje podataka u četiri najveća hrvatska grada

Vipnet je danas predstavio LTE tehnologiju na 800 MHz na živom sustavu koja će Vip korisnicima u ruralnim područjima omogućiti jednaku kvalitetu surfanja i znatno veće brzine prijenosa podataka, sumjerljive onima u urbanim gradskim središtima. Naime, prelaskom analogne na digitalnu televiziju oslobođene su televizijske frekvencije koje Vipnet, prvi u Hrvatskoj, koristi za tehnologiju četvrte generacije.

Zahvaljujući toj tehnologiji predstavnici Vipneta uspostavili su video vezu sa osobama u automobilu koje se kretalo rubnim dijelovima grada. Predstavnici medija su u središtu grada bez ikakvih poteškoća pratili prijenos uživo iz vozila te se uvjerili u prednosti velikih brzina prijenosa podataka koje je omogućila digitalna dividenda. LTE (Long Term Evolution) tehnologija podržava brzine od 150 Mbit/s u downloadu i 50 Mbit/s u uploadu.

Osim toga, poznati mladi violončelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić su downloadom svog video spota 'Smooth Criminal' označili početak rada Dual Carrier tehnologije u Zagrebu. Tako se i u glavnom gradu uz, Split, Osijek i Rijeku, može surfati brzinama do 42 Mbit/s.

- Spoj propusnosti koje nam donosi LTE tehnologija i frekvencija na 800 MHz je najbolje rješenje za cjelokupno pokrivanje Hrvatske stvarnim bežičnim broadband-om omogućujući Vip korisnicima na otocima i u ruralnim dijelovima zemlje da nesmetano uživaju u svim prednostima mobilnog interneta. Kako bismo se pripremili za četvrtu generaciju mobilne telefonije nastavljamo aktivno testiranje tehnologije koja će komercijalno u Hrvatskoj biti dostupna u 2012. godini. - istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Za Vip korisnike bežičnog interneta LTE tehnologija donijet će tako višestruko veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise i korištenje zahtjevnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja.

Vrijeme do dolaska LTE tehnologije Vipnet će premostiti ulaganjem u preostali potencijal tehnologije zasnovane na trećoj generaciji te je u Vip centrima već dostupan i USB uređaj od 9 kuna koji podržava brzine do 42 Mbit/s. Također, posjetitelji Vip centra u Gajevoj ulici, Arena centru i City Centru One tijekom ovog vikenda mogu i sami isprobati i uvjeriti se u nevjerojatne brzine.

Prošle godine Vipnet je uložio 48,3 milijuna eura u dugoročnu strategiju osiguravanja kvalitete usluga i pokrivenosti Vip mrežom te inovativnih proizvoda i usluga u skladu s potrebama korisnika.

Kvalitetu Vip mreže potvrdila su i nezavisna mjerenja njemačke tvrtke P3 Communications dodijelivši certifikate za najbolju mrežu u kategorijama glasovne komunikacije, brzine prijenosa podataka i surfanja internetom.


Izvor: vipnet.hr



Komentari