Vodeći hrvatski ekonomisti održali predavanje u Čakovcu

Objavljeno: 01.04.2011. 09:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Međimurska županija

U prostorima Tehnološko inovacijskog centra u Čakovcu dvojica istaknutih hrvatskih ekonomista, Miljenko Fićor i Ljubo Jurčić održali su predavanje na temu "Pomoć gospodarstvu putem smanjenja državnih, regionalnih te lokalnih fiskalnih i parafiskalnih nameta".

Na inicijativu Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije, Udruge ekonomista Međimurja Čakovec, Grada Čakovca i Međimurske županije, u četvrtak su predavači zajedno s okupljenim ekonomistima, ali i načelnicima i gradonačelnicima nastojali pronaći model smanjenja nameta i opterećenja gospodarstva.

Kako je u uvodnom dijelu istaknuo gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon, unatoč uvriježenom mišljenju kako jedinice lokalne samouprave svojim nametima opterećuju gospodarstvo, samo 7 do 8 različitih nameta su u ingerenciji gradova i općina, dok ih je preko 200 u direktnoj nadležnosti države. No to ne znači, nastavio je Šalamon, da se ne mora poduzeti sve kako bi se gospodarstvenicima omogućio normalan razvoj i zarada.

Jurčić je naglasio da je ekonomski model u Hrvatskoj na krivim temeljima, jer umjesto da država potiče potrošnju, a time posredno i domaću proizvodnju ona proračunskim restrikcijama guši i jedno i drugo.

Iako mnogi smatraju da razni parafiskalni nameti postoje samo da kako bi država od poduzetništva izvukla što veći novac, istina je da se velika većina tog novca troši za podizanje i održavanje komunalnog standarda, poput održavanja prometnica, pročelja, zelenih površina i slično.

Ima i onih bespotrebnih te takve treba ukinuti, no micanjem svih, za nekoliko godina iz mjesta koje je ukinulo sve ovakve namete ljudi bi se zbog loših uvjeta života počeli iseljavati. Pomoći gospodarstvu treba isključivo stvaranjem uvjeta u kojim oni mogu pokrenuti novu proizvodnju te tako proizvedene proizvode prodati.


Komentari