Vrijeme ide, a tvrtka ne zna kamo će se preseliti

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 24.02.2011. 10:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Najveća hrvatska tekstilna kompanija tvrtka Varteks, na prodaju je ponudila nekretnine u Daruvaru, Garešnici, Kutini, Ivancu, Puli, na varaždinskom Franjevačkom trgu te u Rijeci

Kako bi stabilizirala poslovanje te kao bi se stekli uvjeti za održiv razvoj poslovanja, najveća hrvatska tekstilna kompanija, varaždinski Varteks, izradila je integralni plan poslovnog i financijskog restrukturiranja koji je početkom 2010. godine prezentiran javnosti. Otada do danas nije se previše toga promijenilo, osim što je smanjen broj zaposlenika. Plan se uglavnom oslanja na vlastite resurse, pa dijelom uključuje prodaju nekretnina s ciljem smanjenja kreditne izloženosti i stabilizacije likvidnosti.

Varteks je tako na prodaju dao nekretnine u Daruvaru na Trgu kralja Tomislava, u Garešnici na Trgu hrvatskih branitelja, zatim u Kutini, Ivancu, Puli, na varaždinskom Franjevačkom trgu te u Rijeci na Koblerovu trgu. Ima li zainteresiranih za kupnju Varteksovih nekretnina, nismo uspjeli doznati, jer u Varteksu samo kažu da nema ništa novo.

Jedna je od važnih točaka u Varteksovu restrukturiranju preseljenje tvornice. I što se toga tiče, vrijeme odmiče, a ništa se ne događa. S gradskom upravom Varaždinom pregovaraju već godinama, no bez rezultata, pa je u igru ušao grad Novi Marof, u kojem je pogon Levi’sa. Varteks bi trebao otkupiti zemljište koje mu je još potrebno za preseljenje proizvodnje, no i Novomarofčani još ne znaju što bi odlučili.

- Na sjednici Gradskoga vijeća, koja bi se trebala održati najkasnije 5. ožujka, tražit ću da se napokon donese odluka o Varteksu, da se više ne odugovlači. Zbor građana bio je takav kakav je bio, vrlo slab odaziv, a vijećnici su mogli odlučiti i bez toga. Nadam se da će dobro razmisliti i pametno postupiti - kaže novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić. I u Varteksu kažu kako konačna odluka o novoj lokaciji još nije donesena.

- S obzirom na stratešku važnost projekta preseljenja te sukladno planu restrukturiranja kompanije, koji provodimo, i potrebama koje kompanija ima zbog razvojnih planova, odluku ćemo donijeti vrlo brzo te ćemo o njoj obavijestiti Zagrebačku burzu, a potom i javnost - priopćeno je iz Varteksa.

Komentari