Zbog uragana skočile cijene dionica na Wall Streetu

Objavljeno: 30.08.2011. 11:05

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: gev.com

Cijene dionica na Wall Streetu skočile su više od 2 posto, zahvaljujući podatku o snažnom rastu osobne potrošnje i manjim štetama od uragana Irene nego što se očekivalo, prenosi profitiraj.hr.

Dow Jones indeks porastao je 2,26 posto, na 11.539 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,83 posto, na 1.210 bodova, a Nasdaq indeks 3,32 posto, na 2.562 boda...

Ulagače je jučer ponajviše ohrabrio podatak o snažnom 0,8-postotnom rastu potrošnje građana u srpnju, nakon pada za 0,1 posto u lipnju. Taj je rast veći od očekivanih 0,5 posto i najveći u posljednjih pet mjeseci.

Kako potrošnja čini oko 70 posto aktivnosti u američkom gospodarstvu, njezin snažan rast ublažio je strahovanja ulagača od nove recesije.

Uragan prouzročio značajno manje štete

Zahvaljujući tome, u ponedjeljak su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa, a samo je pet od 500 dionica u tom indeksu izgubilo na vrijednosti.

Najveći je dobitnik bio sektor osiguravajućih društava jer su materijalne štete od uragana Irene, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a, manje nego što su se ulagači plašili. Konzultantska tvrtka Kinetic Analysis smanjila je svoje procjene štete od uragana s prošlotjednih 20 milijardi dolara na 7 milijardi.

S&P indeks sektora banaka i osiguravajućih društava skočio je 4,2 posto, pri čemu je dionica Travelers Cosa poskupila više od 5, a Allstate Corpa 8,5 posto.

Dvije najveće grčke banke se spajaju

Na financijski sektor pozitivno je utjecala i vijest o spajanju dviju velikih grčkih banaka, Alpha i EFG Eurobank. Konsolidacija u grčkom bankarskom sektoru pridonijet će, kažu analitičari, da tamošnje banke lakše prebrode dužničku krizu.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Bank of America, s rastom cijene za više od 8 posto, nakon što je izvijestila da će prodati polovicu svoga udjela u China Construction Bank.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 2,39 posto, na 5.670 bodova, a pariški CAC 2,16 posto, na 3.154 boda. Na Londonskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

Izvor: www.profitiraj.hr

Komentari