Župan nakon posjeta ukrajinskoj Černivečkoj oblasti uvjeren u uspješnu suradnju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.03.2013. 11:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Na poziv ukrajinske strane, delegacija Varaždinske županije, na čelu sa županom Predragom Štromarom, boravila je u dvodnevnom posjetu Černiveckoj oblasti tijekom kojeg je posjetila najvažnije administrativne jedinice, obrazovne institucije i poduzeća u regiji nakon čega su u razgovoru s dužnosnicima dogovoreni konkretni koraci u povezivanju dviju regija i skori uzvratni posjet.

Župan Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo posjetom naznačivši kako su mogućnosti za suradnju velike na gospodarskom, obrazovnom i kulturnom području, ali i na prijenosu znanja i iskustva iz korištenja EU fondova.

- Svi razgovori koje smo obavili bili su vrlo ugodni i prijateljski i vjerujem da je to početak jedne dugoročne suradnje jer naše gospodarstvo ukrajinskoj strani ima uistinu mnogo toga za ponuditi. Perspektivan oblik suradnje mogao bi biti osnivanje mješovitih poduzeća i organiziranje dijela proizvodnje, posebno kad je riječ o prehrambenoj industriji, obzirom da Ukrajina raspolaže s velikim plodnim poljoprivrednim površinama.

Također, naš skori ulazak u Europsku uniju i iskustva koja imamo s pripremom projekata za europske fondove te velikim postotkom iskoristivosti mogu biti jedno od područja suradnje, baš kao i povezivanje naših dvaju Sveučilišta, a mogućnosti ima i u kulturnoj razmjeni – rekao je župan istaknuvši postojanje brojnih kulturalnih i povijesnih sličnosti, ali i bliskost mentaliteta koji, prema njegovom mišljenju, zasigurno mogu utjecati na stvaranje dobrih međusobnih odnosa i veza.

U sklopu svoje posjete oblasti u zapadnoj Ukrajini koja ima 11 općina i 11 gradova, župan se sa svojim suradnicima sastao s rukovodstvom oblasne državne administracije Černivecke oblasti i njenim čelnikom Mihajlom Papijevim, koji je predstavio gospodarski i investicijski potencijal regije, nakon čega se raspravljalo o perspektivama razvoja trgovinsko-gospodarske suradnje kao i suradnje u pojedinim sektorima, posebice prehrambenoj industriji, obzirom da su gostima također detaljno predstavljeni potencijali kojima obiluje Varaždinska županija.

U razgovorima je zaključeno kako postoje mnoga područja na kojima se može surađivati te kako za to postoji zajednički interes, a dogovoreno je da će predstavnici Černivecke oblasti posjetiti Varaždinsku županiju i tada će se dogovoriti zajednički programi.

Izaslanstvo je posjetilo i Nacionalno sveučilište "Jurij Fedkovich", jednu od vodećih visokoškolskih ustanova u Ukrajini, osnovanu 1875. godine i akreditiranu s najvišom razinom akreditacije i punim individualnim članom Europskog udruženje sveučilišta, gdje se sastalo s rektorom S.V. Meljničukom.

On je istaknuo kako Sveučilište podržava razne partnerske odnose s mnogim stranim sveučilištima i institucijama i sudjeluje u multilateralnim istraživačkim projektima te kako je voljno uspostaviti suradnju i s budućim Sveučilištem u Varaždinu, obzirom da već uspješno surađuje s riječkim Sveučilištem u okviru studija povijesti, psihologije i turizma. Inače, "Jurij Fedkovich" pohađa 17.000 studenta koji polaze 16 fakulteta sa 70 smjerova.

Održan je i sastanak sa vodstvom Černivecke gospodarske komore gdje se razgovaralo o pojedinim tvrtkama, posebice iz prehrambene i tekstilne industrije te eventualnoj mogućnosti organiziranja zajedničke proizvodnje pri čemu bi se koristila postojeća infrastruktura, njihova radna snaga, sirovine i energija te bi se ulagalo u suvremenu tehnologiju s ciljem stvaranja kvalitetnog i tržištu prihvatljivog, konkurentnog i visoko profitabilnog proizvoda.

Obišlo se i poduzeće koje proizvodi uređaje za vatrodojavu „ARTON“, vodeće u svojoj industrijskoj grani, koje trenutno oko 70 posto proizvoda izvozi u sve veći broj zemalja te ima prijavljenih oko 60 patenata.

Održan je i sastanak sa rukovodstvom Kicmancjke oblasne državne administracije, okruga u zapadnoj Ukrajini koji ima 71.000 stanovnika s čijim su čelnicima također razmotrene mogućnosti potencijalne suradnje.

Komentari